FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Čo je buklé látka v čalúnení

Čo je buklé látka v čalúnení

Buklé bolo vždy znakom luxusného dizajnu, elegancie a honosného vzhľadu. Kto by nepoznal ikonický kostým Chanel či pohovku Vladimira Kagana? Tieto jedinečné kúsky odevného a interiérového dizajnu priniesli úspech tkanine označujúcej sa slovom pochádzajúcim z francúzštiny- boucle. V minulosti sa tešila veľkej popularite, a dnes sa jej sláva opäť vracia. Poznáte buklé tkaninu aj vy?


Boucle sedačka Vladimira Kagana, Boucle kostým Coco Chanel

Čo je buklé?

Luxusný vzhľad, čisté, elegantné prevedenie, príjemný, mäkký povrch. To sú niektoré z hlavných charakterisík tejto tkaniny. Jej názov pochádza z francúzskeho slova boucler, čo v preklade znamená „točiť sa/krútiť sa. To sa odráža v jej vzhľade, ide totiž o slučkovú tkaninu, ktorá na pohľad vyzerá ako krátke, štruktúrované kučery.


Boucle tkanina


História látky bouclé siaha až do 40. rokov minulého storočia, kedy ju prvýkrát predstavil francúzsky módny dom Chanel. Chanel ju začal využívať vo svojich ikonických kostýmoch, a tak sa látka začala spájať so špičkovou módou a luxusom.

Až v 50-tych rokoch minulého storočia sa však buklé skutočne spopularitovalo, keď značky ako Givenchy a Dior začali prezentovať tento materiál vo svojich kolekciách. Dnes sa stále používa na vytváranie rôznych odevov veľkých aj malých módnych návrhárov, ale používa sa aj v širokej škále iných textilných výrobkov.

Svojej popularite v oblasti interiérového dizajnu sa teší najmä vďaka vysokej všestrannosti. S využitím buklé tkaniny sa stretávame najmä pri sedačkách, laviciach, taburetkách či kreslách, ale aj rôznych interiérových doplnkoch ako sú závesy, vankúše či koberčeky. Väčšina buklé látok je vyrobená z vlny alebo mohéru. Veľkosť očiek priadze použitých v látke ovplyvňuje jej vzhľad a pocit, vďaka čomu je veľmi univerzálna a ideálna pre širokú škálu prípadov použitia. Okrem elegantného vzhľadu je tento materiál populárny vďaka svojej jemnosti a mäkkému povrchu príjemnému na dotyk. 

Bouclé je typ látky vyrobenej zo slučiek priadze, ktoré sú prepletené, aby vytvorili textúrovaný, zauzlený povrch. Tkanina je hrubá a hustá s veľmi mäkkým povrchom. Aj vďaka tomu sa dnes vracia do módy, či už pri odievaní alebo zariaďovaní interiéru. 

Starostlivosť o materiál

Keďže bouclé môže byť vyrobené zo širokej škály rôznych vlákien, nedá sa celkom jednoznačne určiť jedna správna metódy. Niektoré materiály sú ľahšie na údržbu ako iné a môžu tiež robiť látku odolnejšiu voči škvrnám.

Vlna a iné prírodné buklé tkaniny sú spravidla jemnejšie, a preto ich čistenie zaberie trochu viac práce. Vo všeobecnosti však nie je veľký rozdiel medzi čistením bouclé a inými mäkkými/prírodnými materiálmi, ako je prírodná koža a tkanina. Ideálne je ručné čistenie, použitie vlhkej handričky či vysávača.

Zariaďte si svoj interiér buklé nábytkom

Nábytok Bouclé si získal popularitu v modernej ére v 50. a 60. rokoch 20. storočia. Dizajnéri ako Florence Knoll a Eero Saarinen začali začleňovať bouclé látku do svojich návrhov nábytku, ako je "Womb Chair", a stala sa základom modernistických interiérov.

V posledných rokoch sa buklé tkanina opäť vracia do svetu interiérového dizajnu. Jeho jemná textúra a jedinečný vzhľad z nej robia obľúbenú voľbu pre dizajnérov, ktorí chcú dodať kusom nábytku nový rozmer a zaujímavý, nadčasový vzhľad.

Zaujal vás vzhľad tejto tkaniny? Jej elegancia môže krásne vyniknúť aj vo vašom interiéri. Doplňte vašu modernú obývačku štýlovým buklé kreslom či taburetkou, alebo stavte na detaily a oživte vaše priestory buklé vankúšikmi či štýlovým koberčekom!


Moderná manželská posteľ Delta s buklé poťahom, Moderné buklé kreslo Aurelia sivej farby s kruhovou hnedou podstavou, Boucle dizajnové kreslo Carmilla v bielej farbe

Moderná manželská posteľ Delta s buklé poťahom čiernej farbyModerné buklé kreslo Aurelia sivej farby s kruhovou hnedou podstavou z masívneho drevaBoucle dizajnové kreslo Carmilla v bielej farbe s o zaobleným operadlom a podrúčkami


Sedačky a kreslá vyrobené z materiálu buklé často spájajú niekoľké výrazné charakteristické črty, ako je jednoduchý minimalistický dizajn, využívanie oblúkov a zaoblených línií, ktorými využitie buklé poťahu vynikne, originálnych nových tvarov a svetlých farieb ako je biela, béžová, pastelová ružová, či prírodných naturálnych tónov. Čalúnená časť môže byť doplnená kontrastnou kovovou alebo drevenou konštrukciou. Vďaka svojmu hladkému a minimalisticky pôsobiacemu dizajnu sú buklé sedačky či kreslá vhodné na doplnenie škandinávskych či severských interiéroch, no vo všeobecnosti výborne fungujú aj v moderných alebo dokonca opulentných glamour a art deco ladených priestoroch. 

Bulké tkanina vynikne predovšetkým na nábytku, ktorý je zaoblený či asymetricky tvarovaný. Vzniká tak efektívny vzhľad, ktorý je dnes tak obľúbený pri zaariaďovaní šik moderných interiérov.

Mnoho ľudí si pod pojmom buklé predstaví biele či svetlé béžové kúsky minimalisticky ladeného nábytku. Svetlé a zemité odtiene sú v kombináci s buklé tkaninou veľmi populárne najmä pre ich čistoý vzhľad a eleganciu, no nie sú zďaleka jedinou možnosťou! Zaujal vás vzhľad buklé materiálu, no pre svoj interiér si predstavujete skôr živé a žiarivé farby? U nás nájdete i kúsky vo farbách ako je hnedá, ružová, zelená, červená či oranžová!

Dizajnová buklé taburetka Mey s oranžovohnedým čalúnením, Art deco štýlové kreslo Pristina do obývačky s buklé poťahom olivovozelenej farby, Luxusná buklé sedačka Blush v ružovom čalúnení

Dizajnová buklé taburetka Mey v hrdzavo hnedom štýlovom čalúneníArt deco štýlové kreslo Pristina do obývačky s buklé poťahom olivovozelenej farbyLuxusná buklé sedačka Blush v ružovom čalúnení so zaoblenými opierkami s tvarovanými kovovými nožičkami zlatej farby


Výhodou buklé tkaniny je jej všestrannosť pri kombinovaní. Buklé sedačky či kreslá môžu zapadnúť do moderne či škandinávsky, ale i do art deco ladených priestorov. Pre buklé nábytok sú typické elegantne zaoblené tvary, ktoré možno doplniť zlatými nožičkami z kovu a dizajnový art deco kúsok je na svete!  V kombinácii so svetlou drevenou konštrukciou zasa dokáže biela či béžová buklé tkanina vytvoriť vzhľad typický pre seversky ladené, minimalistické priestory. Tmavšie farby a väčšie množstvo doplnkov zasa vytvoria útulný vintage nádych. Je len na vás, aký štýl preferujete a svoj buklé nábytok si tomu môžete ľahko prispôsobiť!
V našej ponuke nájdete rôzne sedačky, kreslá či iné kúsky, ktoré sa dajú krásne doladiť do art deco či glamour ladených priestorov. Bukle material v kombinácii so zlatým kovom vytvára honosný vzhľad typický pre tento štýl. Umocňujú ho tiež zaoblené krivky či rôzne geometrické tvary dotvárajúce elegantný vzhľad.

Art deco dizajnová sedačka Sintra s boucle poťahom bielej farby, Art deco buklé kreslo Seashell bielej farby so zlatou kovovou podstavou, Glamour dizajnové čelo postele Aurelia s boucle čalúnením a ratanovým výpletom

Art deco dizajnová sedačka Sintra s boucle poťahom bielej farbyArt deco buklé kreslo Seashell bielej farby so zlatou kovovou podstavouGlamour dizajnové čelo postele Aurelia s boucle čalúnením a ratanovým výpletom


Zaujal buklé nábytok aj vás? Prezrite si celú ponuku všetkých buklé kúskov, ktoré ponúkame v našom eshope, a vyberte si ten pravý pre váš interiér! V prípade záujmu o osobnú konzultáciu môžete tiež navštíviť náš showroom v Bratislave, kde vám radi poradíme!


Tím estila.sk



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti