FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Tipy a inšpirácie na obývačku v provensálskom štýle

Tipy a inšpirácie na obývačku v provensálskom štýle

Luxusný biely provensálsky nábytok do obývačky z kolekcie nábytku Preciosa


Obývačka je v našich obydliach jednou z najobľúbenejších miestností. Plní funkciu reprezentatívnej zóny, kde prijímame hostí, dáva nám priestor na zaslúžený oddych po náročnom pracovnom dni, no predovšetkým je miestom, kde trávime veľa príjemných chvíľ v kruhu svojej rodiny a priateľov. V akom štýle by ste ju chceli mať zariadenú vy?

Ak patríte medzi milovníkov francúzskej elegancie, uprednostňujete rustikálne prvky pred avantgardným umením a inklinujete k teplým farbám či neutrálnym tónom, potom sa vám určite zapáči obývačka v provensálskom štýle.

Poznáte provensálsky štýl, no neviete ako ho uplatniť pri tvorbe dizajnu obývacej miestnosti? Tu je niekoľko praktických tipov, ktoré vám pomôžu priniesť k vám domov kúsok francúzskeho vidieka.

Lusuná provensálska obávacia izba Preciosa s provence nábytkom

Nábytok z kolekcie provensálskeho nábytku Preciosa v bielej krémovej farbe

 

Charakteristické črty provensálskeho štýlu

Provensálsky štýl v sebe ukrýva vôňu hroznových sadov, je naplnený slnečnými lúčmi i teplom, ale aj nostalgiou za dávnymi časmi či vidieckym spôsobom života, ktorý je v dnešnej hektickej dobe čoraz viac vyhľadávaný. Čo je pre tento štýl typické a čím ho možno odlíšiť od iných štýlov interiérového dizajnu?

V provensálskom interiéri by nemali chýbať nasledujúce prvky:

  • - teplé a jemné pastelové farby,
  • - elegantný drevený nábytok svetlej (často bielej) farby,
  • - nábytok s patinou a iné starožitné predmety,
  • - prírodné materiály ako drevo a kameň,
  • - kované prvky (napr. ozdobné kovové úchytky na nábytku),
  • - prírodné mäkké textílie ako bavlna a ľan,
  • - kvetinové vzory,
  • - aromatické bylinky a iné rastliny (vrátane živých kvetov) a
  • - porcelánové a keramické figúrky, vázy či iné dekorácie.

Provensálska sedačka do obývacej uzby Flores

Kvetovaná provensálska sedačka Flores z masívu vo vintage bielej farbe

 

Ako zariadiť obývačku v provensálskom štýle?

Obývačka v provensálskom štýle by mala byť slnečná a vzdušná s príjemnou romantickou atmosférou. Ako ju docieliť? Veľmi jednoducho! Stačí sa držať nasledujúcich dizajnérskych tipov:

  • V interiéri použite svetlé pastelové farby. Skvelou voľbou sú najmäbiela, fialová, svetlomodrá, olivová, béžová a slonovinová, ktoré sú typické pre provensálsky štýl. V týchto tónoch voľte aj vzory na sedacej súprave, ozdobné vankúše alebo závesy.

  • Jemnosť a ľahkosť provensálskeho štýlu vám pomôžu vytvoriť aj prírodné textílie. Ak sa rozhodnete pre závesy, uprednostnite tenké materiály ako tyl, satén a kaliko. Dekoračné látky ako bavlna, ľan a vlna sú zase ideálne na vankúše, deky a ozdobné prikrývky na sedačky. Čo sa týka vzorov a úpravy textílií, v provensálskom štýle sú časté kvetinové motívy, prúžky a káro, ozdobné riasenie a čipkované doplnky.

  • Dominantným prvkom obývačky v provensálskom štýle by mal byť francúzsky drevený nábytok bielej alebo smotanovej farby. Zvoliť môžete aj provensálsky nábytok s patinou, ktorý pôsobí mierne opotrebovaným dojmom. Interiéru tým dodáte dedinský ráz, ležérnosť a nádych minulosti.

  • Aby zariadenie vašej obývačky krásne vyniklo, steny miestnosti by nemali mať žiarivo bielu farbu a hladký povrch. Vhodnejší je jemný pastelový náter, kamenné, alebo tehlové múry, štuková omietka, alebo drevený obklad. V niektorých provensálskych interiéroch môžete vidieť aj tapety s kvetinovým vzorom. S tapetami však buďte opatrní, nakoľko s provensálskym štýlom sa tradične nespájajú!

Provensálske hodiny s provensálskou stolnou lampou

Vintage nástenné hodiny ParisŠtýlová provence stolná lampa UTHINASocha pár antických strieborných anjelských krídel

 

  • Oveľa jednoduchší je dizajn stropov, ktorým pristane aj čistá biela farba alebo svetlý pastelový odtieň. Ak máte v dome vysoké stropy, pridať môžete aj drevené stropné trámy. Váš interiér bude vďaka nim pôsobiť oveľa útulnejšie.

  • Ak plánujete meniť aj podlahy, k provensálskemu štýlu sa výborne hodí drevená podlaha z masívneho duba alebo terakotové dlaždice.

  • Do dizajnu miestnosti nezabudnite zakomponovať aj aromatické bylinky a kvety. Nemusíte pritom ostať len pri ich živej alebo sušenej podobe. Fantastickým doplnkom sú aj vankúše s jemným kvetinovým vzorom alebo akrylová maľba provensálskych bylín. Obľúbeným motívom je aj levandula, ktorá je symbolom Provensálska.

  • Na dotvorenie obývačky v tomto štýle odporúčame len niekoľko adekvátnych doplnkov a dekorácií rešpektujúcich vidiecky charakter. Vhodné sú napríklad prútené koše, drevené rámiky s rodinnými fotografiami, kované predmety, starodávne nástenné hodiny či starožitné zrkadlá. 

  • Nezabudnite však, že výsledný dizajn by mal odrážať aj váš osobný vkus a povahu. Vaša nová obývačka sa vďaka nim stane miestom, kde sa budete cítiť príjemne, pohodlne a vo svojej koži.


Provensálske biele zrkadlo a stolík s lampou pre provensálsku obývačku

Provensálske nástenné zrkadlo Venice krémovej bielej farby | Vintage bledý okrúhly príručný stolík CurleProvensálske masívne mahagónové stojace vysoké hodiny Celene v off white prevedeníProvensálske korálkové závesné svietidlo v bielej farbe

 

Tipy na provensálsky nábytok do obývačky

Všetko potrebné na zariadenie elegantnej provensálskej obývačky nájdete v našej kolekcii provensálskeho nábytku Antoinette. Jednotlivé kúsky kolekcie sú vyrobené z masívneho mahagónového dreva s vanilkovým náterom v kombinácii s patinovým vintage efektom. Kolekcia zaujme aj originálnym rámcovitým vyrezávaním a ozdobnými ornamentmi na štítoch jednotlivých kúskov. Okrem tradičného zariadenia ako je úzka presklená vitrínadvojkrídlová presklená vitrínakonferenčný stolík s úložným priestoromtelevízny stolík v nej nájdete aj štýlovú vinotékou s kapacitou až 16 fliaš.


Provensálsky nábytok do obývačky z kolekcie Antoinette

Provensálska obývacia zostava Antoinette z mahagónového dreva vo vanilkovom prevedení so starožitným efektom

 

Mahagónový nábytok v krémovo bielej farbe doplnený prírodnou farbou dreva si môžete vybrať aj z našej kolekcie provensálskeho nábytku Preciosa. Celá kolekcia upúta svojimi detailmi ako sú vyrezávané ornamenty, zaoblené nožičky alebo kontrastné čierne kovové úchytky. V kolekcii nájdete stolíky, komody a presklené vitríny vyhotovené v niekoľkých veľkostiach.


Provensálsky príborník a provence TV stolík

Provensálsky trojdverový biely príborník PreciosaDrevený provensálsky obdĺžnikový konferenčný stolík Preciosa v krémovej farbe | Drevený provensálsky obdĺžnikový TV stolík Preciosa v krémovej bielej farbe

 

Hľadáte niečo jednoduchšie? Nábytok s klasickými oblými líniami bez výraznejšieho zdobenia ponúka naša kolekcia provensálskeho nábytku Deliciosa. Zariadenie obývačky rozširuje o luxusné čalúnené provensálske kreslo Deliciosaprovensálske zrkadlo s luxusným masívnym bielym rámom.

 Luxusná provensálska kolekcia masívneho nábytku Deliciosa

Provensálska luxusná masívna obývacia zostava Deliciosa z mahagónového dreva v bielom lesklom prevedení


K obývačke v provensálskom štýle neodmysliteľne patria aj provensálske knižnice a regále a pohodlné provensálske kreslá. Pri výbere sedačky sa najčastejšie stretnete s neutrálnymi svetlými farbami. Odvážnejšou alternatívou je provensálska sedačka Flores s výrazným kvetinovým vzorom.

Provensálska knižnica na knihy s provensálskym kreslom

Provensálska luxusná knižnica Amarante bielej farby | Štýlové kreslo s dubového masívu EliseŠtýlové vidiecke kreslo s podnožkou Benicia s krémovým poťahom


Z doplnkov vhodných do provensálskeho interiéru u nás nájdete dekoratívne keramické nádoby, nástenné hodiny a zrkadlá rôznych tvarov. Nezabudnite ani na dobré osvetlenie miestnosti stolnými lampami a závesnými svietidlami.


Luxusná provensálska sedačka Heaven s čalúnením v sivej farbe z prírodnej textílie

Štýlová pohovka Heaven natur v off white prevedení

 

Pre viac tipov navštívte provensálsky nábytok a francúzsky nábytok alebo sa zastavte v našej showroom v Bratislave, kde vám radi navrhneme provensálsku obývačku presne podľa vašich predstáv.


tím estila



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti