FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Provensálska spálňa v šiestich jednoduchých krokoch

Provensálska spálňa v šiestich jednoduchých krokoch

Túžite aj vy po provensálskej spálni? Spálne v provensálskom štýle nepatria len do starých vidieckych domov. Šarm francúzskeho vidieka si môžete dopriať pokojne aj v modernom mestskom byte. Stačí ak sa pri jeho zariaďovaní budete držať hlavných zásad provensálskeho interiéru. Ktoré to sú? V tomto článku vám ich predstavíme vo forme šiestich jednoduchých krokov. Vďaka nim si svoju provensálsku spálňu zariadite ako profesionálni dizajnéri. Povedzme si však najskôr niečo o provensálskom štýle.

Čo je provensálsky štýl?

Provensálsky alebo francúzsky vidiecky štýl sa začal presadzovať v 18. - 19. storočí ako protiklad jednotných módnych trendov, ktoré diktoval Paríž. Francúzske mestské domy sa v tejto dobe vyznačovali veľkou pompéznosťou a honosnosťou, ktorá nezodpovedala potrebám bývania na vidieku. Vznikol pretofrancúzsky provensálsky nábytok, ktorý predstavoval jednoduchšiu a cenovo dostupnejšiu verziu luxusného nábytku vyrobeného pre monarchiu. Originálny provensálsky nábytok z prelomu 18. a 19. storočia by ste však dnes hľadali už len ťažko. Veľa historických kúskov sa totiž nezachovalo. V posledných desaťročiach ale záujem o tento štýl vzrástol natoľko, že sa opäť začal vyrábať nábytok inšpirovaný tradičnými prvkami z 18. - 19. storočia.


Spolu s ponukou francúzskeho nábytku neustále rastie  aj popularita provensálskych interiérov, ktoré si mnohí spájajú s pokojnou stredomorskou francúzskou krajinou zaliatou slnkom ako aj s vôňou mora, korenia a levandule. Spálne zariadené v tomto štýle majú preto príjemnú uvoľňujúcu atmosféru, vďaka ktorej sú srdcom každého domova. Ako takúto spálňu zariadiť? Tu sú naše tipy.

1. Vsaďte na jemné pastelové farby

Ak máte radi provensálsky štýl určite viete, že v provensálskych interiéroch často prevláda biela farba. Spálňam v provensálskom štýle však nekraľujú len odtiene bielej, slonovinovej, či smotanovej. Farebná škála je oveľa pestrejšia, nakoľko je inšpirovaná samotnou krajinou francúzskeho vidieka. Použiť preto môžete aj odtiene sivej, zlatej a žltej farby, ktoré sú typické pre pôvodné francúzske kamenné domy. Svoje miesto tu má aj bledomodrá, olivová a levanduľová farba. Vybrať si v nich môžete napríklad spálňové doplnky. Výraznejšiu pastelovú farbu môžete použiť aj na steny.

popis sk

Provensálska dizajnová lavica Antibes s bielym látkovým čalúnenímBiely provensálsky nočný stolík Antibes z masívneho drevaVyrezávané provensálske čelo postele AntibesProvensálska masívna komoda Antibes so štyrmi zásuvkami

 2. Zvážte kúpu kvalitného provensálskeho nábytku

Zariaďujete alebo prerábate? Ak už nejaký spálňový nábytok máte, možno vám postačí len farba, štetec a zopár šikovných rúk. Aj takto sa dá nudná skriňa alebo komoda premeniť na originálny kúsok vhodný do provensálskej spálne. Ak ale žiadny nábytok nemáte alebo si na podobné domáce projekty netrúfate, určite investujte do kvalitného provensálskeho nábytku. Ako si z pestrej ponuky vybrať?


Centrom spálne by mala byť veľká pohodlná posteľ. Pre provensálske spálne sú typické drevené postele z masívu v rôznych farebných prevedeniach. Dobrou voľbou je aj posteľ so železným čelom s ozdobným kovaním. K posteli dolaďte ďalší nábytok ako napríklad šatníkovú skriňu, komodu a nočné stolíky. Vo veľkej spálni si môžete vytvoriť aj kozmetický kútik s toaletným stolíkom alebo miesto na oddych s čalúneným provensálskym kreslom alebo leňoškou.


Čo sa týka dizajnu, voľte drevený lakovaný nábytok s hladkými líniami alebo tradičný provensálsky nábytok s oblými nožičkami a jemným dreveným vyrezávaním. Provensálsky nábytok býva často opatrený aj jemnou patinou, ktorá vytvára efekt starožitnosti. Ak sa pre takýto nábytok rozhodnete, vaša spálňa bude mať romantický vzhľad s nádychom nostalgie.


popis

Provensálsky biely toaletný stolík Antibes z masívneho drevaDrevené čelo postele Antibes I provensálske bieleProvensálska biela taburetka Antibes so zaoblenými masívnymi nožičkami

3. Doprajte si mäkučké prírodné textílie

Do provesálskej spálňe patria hlavne bavlnené alebo ľanové textílie v prírodných odtieňoch. Vidiecku atmosféru skvelo navodia aj kožušinové alebo patchworkové prikrývky. Vynechať by ste nemali ani dekoratívne vankúše zdobené výšivkou, čipkou alebo volánmi. Na oknách zase pekne ukážu ľahké závesy s kvetinovým alebo geometrickým vzorom. Nezabúdajte však, že pestré vzory sa hodia skôr do vidieckeho prostredia. V modernej spálni lepšie vyniknú jednofarebné textílie.

4. Miestnosti zabezpečte dobré osvetlenie

Pre dosiahnutie ľahkosti a vzdušnosti provensálskeho interiéru by v spálni malo byť dostatok prirodzeného svetla. Príjemnú večernú atmosféru zase docielite vhodne zvoleným osvetlením. Tu odporúčame keramické alebo kovové nočné lampy s textilnými tienidlami a ozdobné sklenené lustre inšpirované Ľudovítom XIV. Pri výbere je dobré pamätať si, že rovnako ako nábytok, aj svietidlá v provensálskej spálni by mali pôsobiť skôr starožitným ako moderným dojmom.

5. Pri dekoráciách sa držte hesla menej je viac

V otázke dekóru uprednostnite minimalizmus. Na stenu zaveste veľké dizajnérske zrkadlo, na nočný stolík položte jednu z rodinných fotografií a komodu ozdobte voňavou sviečkou alebo vázou s kvetmi. Nič nepokazíte ani vkusným obrazom s prírodným motívom, prúteným košom na bielizeň alebo živými kvetmi v keramických črepníkoch. V provensálskej spálni by nemala chýbať ani tradičná levanduľa. Tu stačí pridať napríklad levanduľové vrecúška do šatníka. Príjemne ho tým prevoniate a ešte tým aj odpudíte otravné mole.

6. Púšťate sa do kompletnej rekonštrukcie? Nezabudnite na steny a podlahy!

Steny v provensálskom štýle sú typicky nahrubo omietnuté s drobnými nerovnosťami pre dosiahnutie autentickosti vidieka. Zvážiť môžete aj tapety s jemným kvetinovým vzorom alebo pásikmi či ozdobné drevené obloženie. Čo sa týka podlahy, v provensálskom interiéri najlepšie vynikne drevená podlaha alebo terakotové dlaždice. Výsledkom takejto rekonštrukcie bude spálňa, ktorá je nielen vkusná, ale aj pohodlná a útulná.


Páčili sa vám naše tipy? Ak sa o provensálsky štýl zaujímate odporúčame vám aj články Tipy a inšpirácie na obývačku v provensálskom štýleZariaďte si s nami jedáleň v provensálskom štýle. Okrem charakteristických čŕt provensálskeho štýlu v nich nájdete aj ďalšie rady, ako postupovať pri tvorbe provensálskeho interiéru.


Chcete zariadenie vašej spálne nechať na profesionálov? V tom prípade nás neváhajte kontaktovať alebo sa zastavte v našej showroom v Bratislave, kde vám s vašou provensálskou spálňou radi pomôžeme.



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti