FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Jedinečná Španielska stolička z dielne Fredericia!

Jedinečná Španielska stolička z dielne Fredericia!

Z času sa na čas sa objaví kúsok, ktorý ihneď zaujme svojim unikátnym dizajnom a takýmto príkladom je aj štýlová "Španielska stolička" od spoločnosti Fredericia. Možno sa s nimi už niekedy v živote stretli a ani ste si to neuvedomili. Pýtate sa, kde? Odpoveď je jednoduchá - na dovolenke. Ak ste boli niekedy v Španielsku, mohli ste sa s týmito krásnymi kúskami stretnúť v rámci návštevy historických častí. Čím sú však také zaujímavé?

Španielska stolička je nový životný štýl od spoločnosti Fredericia

Samotné stoličky rozpoznáte hneď na prvý pohľad. Ide o nízko-položené drevené stoličky, ktoré sú charakteristické ich koženým sedadlom a zároveň chrbtovou opierkou. Takýmto jedinečným dizajnom sa môže pýšiť zakladateľ spoločnosti Fredericia, dánsky dizajnér Børge Mogensen.


Španielska stolička Fredericia

Zdroj: Fredericia


Prvotný dizajn tejto stoličky sa datuje ešte do 50. rokov 20. storočia, presnejšie do roku 1958. Práve v tomto období sa Mogensen vybral na výlet do španielskej Andalúzie, kde sa stretol s podobným dizajnom takéhoto nábytku. Ihneď v ňom vzplanula otázka: čo by sa stalo, keby predstavil kúsok, ktorý vychádza zo stredozemnej tradície, avšak v škandinávskom šate?
Netrvalo dlho a prišiel so svojim návrhom alá "Španielska stolička". Prišli mierne zmeny, a to vo forme zjednodušenej drevenej štruktúry a jemným redizajnom koženého sedadla. Cieľom bolo priniesť takýto dizajn do súčasnosti. Uvedomoval si, že potrebujem spojiť viacero atribút a vyzdvihnúť potenciál samotnej stoličky, ktorý sa vyznačoval diskrétnosťou, výdržou ale najmä nevyhnutnosťou. Veril, že jeho dizajn prinesie do dánskych domácností nový nádych a tradície.

Kľúčová je aj udržateľnosť

Dnes je už Španielska stolička vnímaná ako odolný kúsok vytvorený s myšlienkou precíznej geometrie. Samozrejme, aj ona má svoje háčiky. Príkladom je to, že koža sa časom rozťahuje a potrebuje byť opätovne spevnená. Aj na toto však Mogensen myslel, preto pridal nastaviteľné mosadzné popruhy, aby tak zaručil pohodlné sedenie so skvelou výdržou.

 

Španielska stolička Fredericia

Zdroj: Fredericia


Z hľadiska udržateľnosti, respektíve ekologickej stránky, predstavuje tento kúsok naozaj výhru. Dôvodom je samotná stavba tohto nábytku, ktorá si zakladá na odolnosti a trvácnosti. Tieto ciele dosahuje primárne vďaka kvalitným materiálom a ochranným procesom. Len samotná koža pochádza od švédskeho sedlára, ktorý špeciálne kožu opracováva, vďaka čomu dosiahne jedinečný dizajn, ktorý sa časom zdokonaľuje.

Zdroj: designwanted.com



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti