FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Ako si zútulniť interiér na jeseň

Ako si zútulniť interiér na jeseň

Jeseň je ročné obdobie, ktoré mnoho ľudí buď miluje alebo nenávidí. Zatiaľčo niektorí smútia za letom a chladnejšie, sychravé počasie im spôsobuje melancholické nálady, iní sa z chladnej úľavy po dlhom lete tešia a vyžívajú sa v komforte a krásnych farbách, ktoré toto ročné obdobie so sebou prináša. Na jednom sa asi však zhodnú všetci- nie je nič príjemnejšie, než môcť za sychravého dňa stráviť pohodové chvíle vo svojom útulnom a príjemnom domove sú šálkou čaju, dobrou knihou či v posteli alebo pod dekou sledovaním obľúbeného seriálu.

Mnohí  práve z tohto dôvodu- vytvoriť si vo svojom interiéri prostredie kontrastujúce k chladým, upšaným dňom, radi investujú do zútulňovania svojich priestorov. Ľahký, letný dekor, často pozostávajúci z jasných svetlých farieb, tenkých látok a svetlého dreva, nahrádzajú výraznejšie, tlmené farby, väčšie množstvo sezónnych dekorácií, svetielka či vankúše vytvárajúce útulnú atmosféru.

Možností ako si doma vytvoriť útulnú oázu pokoja v nádychu jesene, je skutočne mnoho. V tomto článku si predstavíme niekoľko trendov, ktoré možno už poznáte, no rozhodne budú sprevádzať aj tohtoročnú jeseň!

1.Vsaďte na výrazné, teplé farby v zemitých odtieňoch

K jesennému dekoru vždy patrili naturálne, zemité farby, rovnako ako prírodné materiály príjemne komplementujúce tieto farby. Typickým dekorom jesene sú predovšetkým tekvice, ktoré nájdeme nielen v kuchyni, ale aj na všetkých možných interiérových doplnkov. S nimi sa spája aj typicky oranžová farba, ktorá v našich interiéroch často dostáva hlavnú úlohu práve na jeseň.
Jesenný dekor však nemusí pozostávať len z týchto prvoplánových motívov. Okrem klasickej oranžovej je veľmi príťažlivou voľbou terakotová, machovozelená, karamelová hnedá či capuchino, jantárová alebo medová žltá, rovnako ako aj burgundy alebo purpurová pre milovníkov temnejších odtieňov. Vo všeobecnosti sú obľúbené farby prírody v tmavších odtieňoch, ktoré vytvárajú útulný a komfortný efekt. 

Radi by ste tieto farby jesene dostali do svojho interiéru, no neviete ako na to? Vyskúšajte začať menšími kúskami- farebné vankúše, poťahy na kreslá či závesy krásne doplnia prírodný hnedý nábytok  a vnesú do vašich priestorov nádych jesene. Ak však túžite po väčšej zmene, môžete zvoliť aj farebnú kontrastnú stenu či tématickú tapetu. Dobrou voľbou je tiež komfortná čalúnená sedačka či kreslo, ktoré sa stanú vaším útočiskom pred jesenným chladom. 

ttt

Art deco dizajnová sedačka Nefertiti s béžovým čalúnením v odtieni champagneRozkladacia čalúnená retro sedačka Maison Belle Affair v zamatovom tmavozelenom prevedení na drevených nožičkách


2.Dôraz na komfort

S tým súvisí aj náš ďalší bod, a tým je komfort. Jeseň je pre mnohých ročným obdobím stelesňujúcim pohodu, komfortu a teplo domova. Sihanite teda po kúskoch, ktoré vám dopomôžu takýto priestor vytvoriť. Snáď najlepším príkladom je hojdacie kreslo, symbol dokonalého relaxu.

ttt

Dizajnové hojdacie kreslo Foamin s horčicovožltým zamatovým poťahom a s čiernou podstavou z kovu | Dizajnové škandinávske hojdacie kreslo Foamin modrej farby so zlatou podstavou


Zvoliť môžete tiež rôzne dekoratívne prikrívky či vankúše, ktoré môžu slúžiť nielen prakticky, ale aj esteticky doplnia vašu sedačku či kreslo.

Štýlové dekoratívne vankúše a prikrývky

Štýlový etno vankúš Imre Orange s bavlneným poťahom oranžovej farby s ornamentálnym zdobením | Štýlová hnedobiela deka z umelej kožušinyŠtýlový medeno-čierny vankúš so ornamentálnym vzorom Paisley

 

3.Doplňte svoj interiér o viaceré zdroje svetla

S príchodom jesene prichádza tiež obdobie krátkych dňov a dlhých nocí, rovnako ako aj množstvo upršaných, sivých dní s nedostatkom denného svetla. Aj preto je dôležité si vo svojom interiéri toto svetlo nejako nahradiť, ideálne viacerými zdrojmi. Okrem hlavnej funkcie lámp totiž dokážu aj veľmi esteticky spríjemniť interiér a dotvoriť jeho útulný charakter. Odporúčame teda nielen zažať veľký luster či závesnú lampu, ale obohatiť vaše miestnosti o viacero malých stolných či dizajnových stojacich lampičiek s jemnejším svetlom. Nočné lampičky s textilným tienidlom vedia skvelo poslúžiť pri pohodových večeroch s knihou či dlhých víkendových ránach v posteli.

Dizajnové stolné a stojace lampy


Dizajnová stolná lampa Helion v bielo-zlatom prevedení s ručným zdobením a bielym tienidlomŠtýlová stojacia lampa LevelsVidiecka štýlová nočná lampa Fida biela


Okrem lámp môžete vaše priestory doplniť tiež sviečkami. Okrem príjemného svetla môžu do vašej miestnosti vniesť aj nádhernú vôňu. Sviečky s rôznymi jesennými vôňami sú v tomto období veľmi obľúbené a dokoanle doplnia upršané dni. Vhodnou voľbou sú tiež dizajnové svietniky či lampáše pozdvihnujúce obyčajné sviečky na vyššiu úroveň. Zvoliť tiež môžete rôzne difúzery s vôňou jesene alebo vonné tyčinky.

Dizajnové lampáše a svietniky

Dizajnový svietnik LimbSet dvoch šedých drevených lampášovDizajnový svietnik na štyri sviece Cuerna v zlatej farbe s konštrukciou z kovu 

 

Okrem lámp a sviečok však môžete dodať svetlo do vášho interiéru aj pridaním zrkadiel, ktoré budú svetlo krásne odrážať po miestnosti a otvoria tak váš priestor. Zvoliť môžete jednoduché nástenné zrkadlo, ale i stojace zrkadlo s výrazným masívnym rámom. Splní tak rovno dve úlohy- praktickú i estetickú.

eee

Antické zlaté nástenné zrkadlo Moreo IV s okrúhlym vyrezávaným rámom z drevaArt-deco nástenné zrkadlo Casiopei so zlatým kovovým rámom v tvare lupeňovLuxusné masívne vyrezávané zrkadlo KOLONIAL

5.Dotvorte útulnú atmosféru kombinovaním rôznych textúr, vzorov a povrchov

Zatiaľčo letný interiérový dekor je typicky ľahký, vzdušný a svetlý, na jeseň sa nemusíte báť siahnuť po väčších kontrastoch, výraznejších farbách a tiež netradičnejších kombináciách vzorov či povrchov. Práve textilné povrchy a vintage vzory vedia priestory krásne zútulniť a vdýchnuť im jesenné čaro. Vhodným riešením je napríklad doplnenie kobercov. Populárne sú vzory a farby, ktoré odrážajú prírodu, vintage motívy (florálne, paisley či damaškový vzor), ale i abstraktné motívy kombinované s výraznými jednofarebnými plochami. Pokiaľ ide o koberčeky s centrálnymi motívmi, nielenže pridávajú vizuálny bod záujmu, ale tiež pridávajú štruktúru do rozloženia vašej miestnosti, čím vytvárajú ústredný bod, okolo ktorého je možné sústrediť sedenie v obývačke či pracovný priestor v kancelárii.

Štýlové ornamentálne koberce s pestrým vzorom

Vintage sivý koberec Ralf vzorovaný obdĺžnikovýVintage štýlový obdĺžnikový koberec Ramsey červenej farby s detailným ornamentálnym zdobením

6.Nezabudnite na dekorácie

V neposlednom rade môžete svoje priestory na jeseň dotvoriť aj sezónnymi dekoráciami. Okrem typických tekvičiek či jabĺčok však skúste siahnuť po sofistikovanejších, elegantných kúskoch, ktoré u vás doma nielen navnadia atmosféru jesene, ale vaše priestory aj skutočne esteticky vizuálne doplnia. Môže to byť napríklad vaša obľúbenná jesenná fotografia prírody umiestnená v peknom drevenom ráme na stene, alebo elegantná sklenená váza doplnená o živé jesenné kvety. Alternatívou môžu byť tieť umelé kvety či florálne nástenné dekorácie.

Dizajnové zarážky na knihy, dekoračné ruže žltej farby, elegantná biela váza

Pár držiakov na knihy OLD BOOKSDekoračné umelé ruže žltéDizajnová vysoká váza biela s dekórom

 

Dizajnové nástenné dekorácie v štýle art deco


Moderný set florálnych okrúhlych nástenných kovových dekorácií Biloba II zlatej farbyDizajnová zlatá nástenná dekorácia Ginko v art deco štýke z kovu

 

Ak vyskúšate niektorý z týchto tipov, vaše priestory zaručene dostanú nový nádych a to aj bez veľkých zmien či zbytočných gýčových dekorácií! Nakoniec zostáva už len uvariť si teplý čaj či horúcu čokoládu, siahnuť po obľúbenej knihe a jeseň sa môže začať! 

V prípade záujmu o osobné poradenstvo neváhajte a navštívte aj náš showroom v Bratislave, kde Vám pomôžeme vybrať tie pravé kúsky pre váš vysnívaný jesenný interiér!


Tím estila.sk



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti