FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Typy kresiel

Typy kresiel

Výber správneho kresla pre váš interiér sa možno nezdá ako to najdôležitejšie, no ak si túžite vytvoriť štýlový a pohodlný obytný priestor, opak je pravdou. Či už hľadáte kreslo na pohodlné posedenie pri dobrej knihe, večery v kruhu rodiny a priateľov alebo na dlhé hodiny strávené pri práci, dobre navrhnuté a pohodlné kreslo dodá vašej obývačke či pracovni funkčnosť aj estetický vzhľad. 


Podľa čoho si však kreslo vybrať? Existujú rôzne faktory, ktoré pri výbere kresla treba zohľadniť. V prvom prípade je to samozrejme miestnosť, do ktorej bude kreslo umiestnené, a jeho farba a materiál. To všetko závisí od vašich osobných preferencií a zladenia vášho interiéru. Čo sa týka dizajnového prevedenia, existuje množstvo rôznych druhov kresiel. Nie každý typ je však vhodný do každého interiéru a na každý účeľ! Práve preto sme pre vás pripravili zoznam niekoľkých najpopulárnejších typov kresiel s ich hlavnými charakteristikami, zaujímavosťami a historickými faktami.

V tomto článku preskúmame niektoré kľúčové faktory, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri výbere kresla, ktoré bude dokonale dopĺňať váš životný štýl a pozdvihne váš domov.

 

Kreslo Ušiak

Ušiak alebo “wingback chair” je hádam jedným z najznámejších a najpopulárnejších typov kresiel. Jeho obľúbenosť spočíva najmä vo versatílnosti a elegantnom vzhľade, ktorý môže byť prispôsobený k rôznym štýlom. Kreslá ušiak sa vyznačujú vysokými bočnými panelmi a vysokým operadlom, vďaka čomu sú tiež ideálne pre dokonalé pohodlie a relax.

Vysoké bočnice alebo krídla/uši boli pôvodne vytvorené na izoláciu sediaceho proti prievanu, no zároveň vytvárajú pocit postavenia a dôležitosti. Kreslá tak získali veľkú obľúbenosť a populárne sú aj dnes, kedy sa s nimi stretávame v rôznych podobách. Vďaka všestrannosti jeho dizajnu môže byť kreslo vytvorené v zámockom či barokovom, ale i modernom alebo škandinávskom štýle. Všetko závisí od zvoleného materiálu a farebnosti poťahu, materiálu, prevedenia nožičiek a celkového dizajnu a jeho dekoratívnosti. Nezáleží teda na tom, v akom štýle je ladený váš interiér, kreslo ušiak je správnou a populárnou voľbou takmer vždy!

Luxusné kreslá ušiak

Kreslo Claude ušiak | Chesterfield luxusné kreslo Karlotta

Hojdacie kreslo

Keď sa povie hojdacie kreslo, hádam všetci z nás si predstavia idylickú atmosféru rodinného domu s posedením v teple pri kozube. Tento typ kresla je dokonalým stelesnením komfortu a pohodlia. Jeho pôvod siaha do roku 1700, kedy sa začalo vyrábať predovšetkým na exteriérové využitie.
V súčasnosti môže dodať vášmu domovu šarm a charakter, a taktiež aj dokonalé miesto na poobedný či večerný odpočinok. Pre hojdacie kreslá je typický najmä vintage alebo vidiecky štýl, no nájdete ich aj v rôznych iných prevedeniach. Hojdacie kreslá vďaka veľkej popularite aj u mladších ľudí dnes nájdete okrem klasických prevedení aj v modernom, škandinávskom či industriálnom štýle! Vyskúšajte obľúbené umiestnenia hojdacích kresiel v obývacích izbách, na verande či terase, a vytvorte si tak vo svojich priestoroch dokonalú oázu pokoja. 

Dizajnové hojdacie kreslá

Hojdacie kreslo Foamin v krémovej champagne farbe | Art deco čalúnené kreslo Scandinavia zelenej farby so zlatou podstavou | Koloniálne kreslo M-Vintage z masívneho dreva

Klubové kreslo (klubovka)

Klubové kreslo alebo klubovka je veľmi priestranný a mimoriadne pohodlný typ kresla v klasickom štýle. Jeho pohodlná hlboká sedacia časť a zaoblené tvary sa postarajú o dokonalé pohodlie, ktoré zaručene oceníte najmä po dlhom dni strávenom v práci. Klubové kreslo pochádza z Francúzska, kde sa prvýkrát objavilo pod názvom “fauteuil comfortable” - v preklade pohodlné kreslo. Tradične býva potiahnuté kožou, no dnes sú dostupné aj rôzne látkové varianty. 

Vďaka svojmu sofistikovanému a vysoko elegantnému vzhľadu je klubové kreslo vhodným adeptom na zariadenie luxusných klasicky i koloniálne ladených obývačiek a pracovní. 

Luxusné klubové kreslá

Kožené klubové kreslo Colombo vo whiskey hnedom prevedení | Kožené kreslo Vita Naturale čiernej farby s drevenými nožičkami | Kožené vintage kreslo Robel hnedej farby

Chesterfield kreslo

Keď sa hovorí o štýle chesterfield, zvyčajne si spomenieme na typickú nízku prešívanú sedačku. Tento štýl je tiež však skvelo reprezentovaný na kreslách! Chesterfield kreslá sú, rovnako ako sedačky, typické svojimi zrolovanými ramenami a čalúnením s gombíkmi. Ich história siaha na začiatok 18. storočia, kedy sa začali vyrábať po veľkom úspechu sedačky. Vďaka svojemu luxusnému a nadčasovému dizajnu sú chesterfield kreslá populárne aj naďalej a na svojom šarme a elegancii vôbec nestrácajú! 

Kreslá sa tradične vyrábali s poťahom z pravej kože v tmavohnedej alebo čiernej farbe, dnes sú však dostupné rôzne možnosti a látkové materiály podľa toho, aký štýl si zvolíte. Chesterfield kreslá možno doplniť do rôzne ladených interiérov, od koloniálneho, vintage a klasické cez minimalistický a škandinávsky až po moderný a industriálny štýl.

Luxusné chesterfield kreslá

Kožené kreslo Chesterfield v čiernom prevedení s dizajnovým strieborným zdobením | Chesterfield kreslo Westend s béžovým zamatovým poťahom so zdobenými nožičkamiChesterfield kreslo Modern Barock v hnedom poťahu s nožičkami

 

Kreslo s otomanom (lounge chair)

Ak ste typ človeka, ktorý si dopraje pohodlie za každú cenu, ideálnym doplnkom vašej obývačky či pracovne by mohlo byť kreslo s otomanom. Kreslo tohto typu bolo navrhnuté práve pre skutočné pohodlie a vyloženie nôh po dlhom dni v práci v zmanení dokonalého relaxu a komfortu. 

Typickými atribútmi kresla je sklápacie a polohovateľné operadlo a doplnkový otoman ladený v rovnakom štýle. Vďaka tomu je tiež multifunkčným kúskom- otoman okrem vyloženia nôh skvelo poslúži na sedenie či ako podstavec alebo stolík, prípadne poskytne extra úložný priestor. 

Kreslo s otomanom je skvelým riešením aj na doplnenie knižníc či spoločenských priestorov vášho interiéru. 

Moderné kreslá s otomanom


Moderné kreslo Scandinavia s horčicovo žltým čalúnením a s čiernymi kovovými nohami | Relaxačné polohovateľné čalúnené kožené kreslo Valeriana v čiernom prevedení na okrúhlom podstavci s podnožkou | Škandinávske kreslo s podnožkou v krémovej farbe

Polohovacie kreslo

Ďalším zo série pohodlných a komfortných kresiel sú takzvané polohovacie kreslá. Tieto kreslá sú navrhnuté tak, aby sa dali vyklápať dozadu s možnosťou manuálneho alebo elektronického polohovania. Takisto disponujú aj predlžovacou opierkou na nohy, čím zaručujú dokonalý komfort presne podľa vašich predstáv. Kreslá sú ideálnym spoločníkom na dlhé večery strávené sledovaním filmov či čítaním dobrej knihy. Vďaka rôznym možnostiam polohovania sú taktiež veľmi populárnou voľbou pre starších ľudí či ľudí s obmedzeným pohybom. 

Svojím dizajnom sa najčastejšie hodia do moderne, ale i klasickejšie ladených interiérov, podľa konkrétneho modelu s prihliadaním na farebné a materiálové prevedenie. 

Moderné rozkladacie kreslo Relajo sivej farby

 

Moderné rozkladacie kreslo Relajo v sivej farbe

Kreslo Egg

Ako naznačuje aj ich názov, kreslá “egg” sú typické svojím okrúhlym vajcovitým tvarom. Typický hladké zaoblené operadlo sa kedysi vyrábalo prevažne z ratanu, pričom vnútri bolo opatrené mäkkým vankúšom. Dnes sa kreslá egg vyrábajú z rôznych materiálov. Aj naďalej je populárna ratanová verzia, a to najmä na zariadenie outdoorových priestorov ako sú altánky, terasy či záhradky, ale i rôzne textilné poťahy vhodné na doplnenie moderných priestorov obývačiek, spální, pracovní či knižníc. 

Kreslá egg môžu byť závesné ale i stojace či už s nožičkami alebo bez. Sú tak ideálnym miestom na odpočinok a svojím zaoblením vytvárajú útulný priestor a vytvárajú ilúziu izolácie a pokoja.

Dizajnové čalúnené kreslá egg

Moderné buklé kreslo Pette v tvare egg sivéRetro čalúnené kreslo egg Ari v odtieni parížskej modrej

Kreslo Papasan

Názvom Papasan sa označujú okrúhle kreslá s veľmi špecifickým vzhľadom. Skladajú sa z troch častí: stojana, sedacej časti a mäkkého vankúša. 

Tradične sa tieto kreslá vyrábali z ratanu, dnes sa spopularizovali aj rôzne iné organické materiály ako drevo, prútie, ale i kov. Vankúš typicky vypĺňa celú sedaciu časť, ktorá zároveň slúži aj ako operadlo, a zabezpečuje tak pohodlný sed. Typy využívaných látok sa líšia v závislosti od použitia- na vonkajšie účely sa využívajú nepremokavé a ľahko udržiavateľné materiály, pričom pri doplnení interiérov sa výber rozšíri na rôzne pohodlné materiály ako je zamat, ľan či buklé. 

Kreslá papasan vďaka svojmu zaoblenému tvaru vytvárajú skutočne útulné miesto na sedenie, z ktorého nebudete chcieť vstať!

Štýlové ratanové kreslo papasan

Štýlové okrúhle ratanové kreslo Toreno s hnedým výpletom

Kreslo Bergere

Kreslo typu Bergere označuje francúzsky typ sedadla, pre ktoré sú typické najmä luxusné látky a vzory. Je dokonalým doplnkom luxusných klasicky, barokovo a koloniálne ladených priestorov, a obľube sa teší najmä vďaka svojmu vysoko elegantnému vzhľadu. Kreslo Bergere bolo navrhnuté v 18. storočí a i dnes si zachováva svoj luxusný historický nádych a precíznosť prevedenia. Vyznačuje sa hlbokou a širokou sedacou časťou a odhaleným dreveným rámom. Častokrát disponuje tiež čiastočne čalúnenými podrúčkami a zaoblenými vyrezávanými nožičkami dodávajúcimi eleganciu a šarm.

test

Koloniálne čalúnené kreslo Michigan v hnedej farbe z mangového dreva s opierkami na ruky | Koloniálne Grandfather kreslo M-VINTAGE z masívu s béžovým čalúnením 

Kreslo "Hood"

“Hood chair” alebo “porters chair” je typ kresla, ktoré sa pôvodne využívalo v stredovekom Anglicku a Francúzsku. Jeho typický rám je vyrobený z masívneho dreva, ktoré dopĺňa kvalitná koža alebo zamat, najčastejšie červený. Jeho názov je odvodený z typického umiestnenia pri dverách, kde ju používal vrátnik. Práve kvôli umiestneniu pri dverách, kde bol často prievan a chlad, bolo kreslo navrhnuté tak, aby zo všetkých strán chránila vrátnika. Typický vajcovitý tvar s vysokým a uzavretým chrbtom je populárny aj dnes, a to najmä vďaka poskytovanému komfortu a dizajnovému vintage vzhľadu.

Štýlové kreslá "hood" s masívnym rámom

 

Luxusné orientálne kreslo Muneca | Koloniálne masívne dvojmiestne porter kreslo Ceilao s ratanovou výplňou operadla a čalúnením v prírodnej ľanovej farbe


Veríme, že vás článok zaujal a poskytol a pomohol vám aj pri výbere vášho kresla. Ak si stále nie ste istí svojím výberom, neváhajte navštíviť náš e-shop s celou ponukou kresiel, z ktorých si zaručene vyberiete! Pre bližšie poradenstvo vás pozývame do našej kamennej predajne v Bratislave, kde vám radi s vašim výberom osobne poradíme! 


Tím estila




Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti