FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Ako využiť taburetky a otomany v interiéri

Ako využiť taburetky a otomany v interiéri

Taburetky sú jedným z najrozmanitejších typov nábytku. Existujú v rozličných veľkostiach, tvaroch a formách. Zistite, aký typ je najvhodnejší do vášho domova a nechajte sa inšpirovať kreatívnymi spôsobmi využitia tohto nábytku. Ako sa vraví, dokonalosť sa skrýva v detailoch a práve taburetka môže byť tým malým komponentom obývačky, ktorý maximalizuje vaše pohodlie.


Odkiaľ vlastne pochádzajú?

Určite ste už počuli slovo otoman. Toto pomenovanie pre taburetku odhaľuje jej pôvod a históriu. Toto slovo sa používalo na označenie Ottomanskej, alebo Osmanskej ríše, z ktorej neskôr vzniklo dnešné Turecko. V týchto oblastiach sa na sedenie či odpočinok využíval nízky nábytok alebo drevená platforma s navrstvenými vankúšmi. V 18. storočí si túto ideu adaptovali francúzi a vznikol tak nábytok – podnožka, ktorú pomenovali podľa miesta jej pôvodu. Od vtedy prešli otomany mnohými inováciami a štýlovými premenami. Dnes máme k dispozícii široké spektrum dizajnov, od tých priamo inšpirovaných svojimi historickými predkami až po moderné konceptuálne variácie.


Orientálne taburetky a podnožky so vzorovaným čalúnením s orientálnym motívom

Orientálna taburetka Malawi | Moderný taburet Prakka | Orientálny taburet Darius

 

Tvary, farby a materiály presne podľa vašich predstáv

Taburetka je jedným z nábytkov, ktorý v sebe dokáže spojiť praktické využitie s vysokou dekoratívnou funkciou v najrozličnejších variantoch. Môžete zvoliť výrazné farebné alebo vzorované čalúnenie, ktoré oživí vašu obývačku a vnesie do priestoru akcentový prvok.
Populárne sú tiež drevené varianty pripomínajúce stolček. Vyžarujú zo seba harmonický prírodný charakter a sú ľahko prenosné, čo zaručuje flexibilitu ich využitia.
Taburetky sú neodmysliteľnou súčasťou pri zariaďovaní priestorov v štýle art deco. Poťahová látka zo zamatu či buklé, zlaté kovové detaily a výrazné prešívanie prinesie do vašich priestorov nádych honosného luxusu.
V moderných a škandinávskych interiéroch či detských izbách zase oceníte hravý tvar pufov, pripomínajúci veľké pohodlné vankúše.
Taburetky tiež ponúkajú nespočetné možnosti v sfére svojich rozmerov. Menšie modely sú vhodné ako podnožky či dodatočné miesto na sedenie, predĺžené varianty môžete použiť ako štýlovú lavicu v predsieni alebo odkladací priestor na konci postele. Takzvaný cocktail ottoman patrí medzi najväčšie typy a poslúži ako predĺženie sedačky, či dokonca konferenčný stolík.

Čalúnené taburetky do obývačky s koženým a textilným čalúnením a s kovovými zlatými nožičkami

Kožená vintage taburetka Clifford | Moderný taburet Heaven | Art deco taburetka Kabute

 

Pohodlie pre vašich hostí

Taburetka je ideálnou voľbou do menších obývacích priestorov. Ak máte dvojmiestnu alebo trojmiestnu sedačku a podstatne viac priateľov na zozname hostí, ľahko tak pridáte ďalšie príležitostné miesta na sedenie. V čase bez návštev taburetku využijete ako podnožku, príručný stolík, alebo ju môžete zasunúť pod ďalší nábytok až do vtedy, kým nebudete opäť potrebovať jej služby.
Modely s úložným priestorom sú skvelým pomocníkom pri prenocovaniach vašich hostí. Môžete do nich uskladniť posteľnú bielizeň, deky či vankúše. Pri rozkladacej sedačke zastúpia funkciu praktického nočného stolíka. Vašu obývačku tak rýchlo a efektívne premeníte na útulnú hosťovskú izbu.

Okrúhla taburetka a hranatá lavica s úložným priestorom a zamatovým prešívaným čalúnením v zelenej a sivej farbe

Taburetka Modern Barock s úložným priestorom | Hranatý taburet Caledonia s úložným priestorom

 

Kreslo a podnožka – nesmrteľná kombinácia

Jedným z najikonickejších párov všetkých čias je kreslo a podnožka. Táto nesmrteľná dvojica v nás môže evokovať známu domácku atmosféru obývačky starých rodičov, tatkove nedotknuteľné miesto na sledovanie televízie, alebo predstavu útulného kútika na čítanie.
Ako sme už spomínali, pôvodnou funkciou taburetky bola opierka na nohy. Pri kombinovaní s kreslom môžete povoliť uzdu svojej fantázii. Rovnaké čalúnenie na oboch kusoch nábytku vám zaručí distingvovaný a uhladený vzhľad. Jednofarebné kreslo však môžete doplniť aj vzorovanou taburetkou, čím vytvoríte v miestnosti farebný akcent.
Môžete sa tiež pohrať s rôznymi štruktúrami a materiálmi, napríklad výrazný farebný puf s pleteným dizajnom, alebo zamatová prešívaná taburetka budú nie len pohodlnou podnožkou, ale aj výrazným dekoratívnym prvkom.

Kreslá s podnožkou s koženým a textilným poťahom v svetlej a koňakovej hnedej farbe

Škandinávske kreslo s podnožkou | Luxusné kreslo s taburetkou Miese

 

Taburetka ako štýlový stolík

Jedným z najkreatívnejších využití taburetky je jej transformácia na konferenčný stolík pomocou veľkého podnosu, ktorý vytvorí spevnený povrch. Oceníte to najmä pri väčších taburetkách, alebo tých, ktoré slúžia ako predĺženie sedačky. Pri takýchto kombináciách by ste sa mali riadiť pravidlom, že dĺžka taburetky by mala byť približne polovicou dĺžky sedačky. Ak máte teda sedačku s dĺžkou 200 cm, taburetka by mala mať dĺžku približne 100 cm. Vďaka tejto optimalizácii veľkostí dosiahnete dizajnovú harmóniu, v ktorej sedačka vizuálne nepohltí taburetku, alebo naopak, a oba starostlivo vybrané kusy nábytku vyniknú vo svojich sférach. Pridaním podnosu získate konferenčný stolík s originálnym vzhľadom, ktorý môžete ľahko obmieňať, napríklad na základe sezónnych dekorácií a vaša obývačka tak bude stále pôsobiť zaujímavo a sviežo.

 

Modrá okrúhla taburetka typu puf s pleteným dizajnom a strieborným podnosom

Moderná taburetka Stool

 

Prírodná estetika a vysoká flexibilita

Drevená taburetka je jedným z najpraktickejších doplnkov vo vašej domácnosti. Majú zväčša vzdušný dizajn s nožičkami, sú ľahko prenosné a vždy tam, kde to práve potrebujete. Oceníte ich ako štýlový doplnok v kuchyni, kde vám pomôžu dosiahnuť na najvyššie police. V jedálni nájdu využitie ako podstavec pre živú rastlinu, čo ešte zvýrazní naturálny charakter dreva, alebo ako príležitostný príručný stolík v obývačke pri vašom obľúbenom kresle. Máte na výber zo širokej škály opracovaní, či už preferujete naturálny vzhľad masívneho dreva, alebo napríklad spracovanie vo vintage štýle.

Taburetky a stolčeky z masívneho dreva s prírodným vzhľadom a naturálnou hnedou farbou

Štýlová taburetka Pyramid | Jedinečná stolička Zen | Masívna stolička Jakarta


Efektívne riešenie do spální

Taburetka si nájde svoje miesto aj v spálni. Pri umiestnení k päte postele vytvorí štýlové vizuálne predĺženie a vytvorí odkladací priestor, napríklad na ozdobné vankúše, oblečenie alebo hračky v detských izbách. Esteticky vyniknú najmä taburetky s predĺženým tvarom a zaujímavým poťahovým materiálom. V menších spálňach sú skvelou voľbou aj tie s úložným priestorom. Čalúnená taburetka je skvelou alternatívou k stoličkám pri toaletných stolíkoch. Zabezpečí pohodlné príležitostné sedenie a vďaka absencii opierok je možné ju pod stolík úplne zasunúť, čo šetrí cenný priestor v spálni.

 

Taburetky do spálne s predĺženým tvarom a okrúhla k nočnému stolíku na nožičkách so štruktúrovaným čalúnením

Art deco taburet Essina | Luxusná taburetka Emociones | Etno čalúnená podnožka Alpaca

 

Nekonečné možnosti

Súčasný dizajn vám ponúka takmer nekonečné možnosti pri výbere taburetky. Čalúnené, drevené, s nožičkami, či bez nich, veľké, malé... Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi alebo buďte kreatívni a nájdite ďalšie spôsoby využitia tohto praktického nábytku. Taburetky môžu pôsobiť ako maličkosť, no naplno ich oceníte vo chvíľach, keď potrebujete ďalšie miesto na sedenie, odkladaciu plochu či úložný priestor. Prezrite si našu širokú ponuku tu, alebo navštívte showroom v Bratislave pod hradom, na Zámockej 24, kde vám radi pomôžeme s výberom. Tak čo, už ste našli tú pravú do vašej domácnosti?


Tím Estila



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti