FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Tipy pre milovníkov industriálneho štýlu

Tipy pre milovníkov industriálneho štýlu

Milujete industriálny štýl? Poradíme vám, ako si ho užiť i v menších bytoch!

 

Industriálny štýl je ako New York – buď si ho zamilujete alebo ho nenávidíte. Nič medzi tým. Nie náhodou vznikol práve v newyorskej štvrti SoHo. Prepadnete mu aj VY? 


Industriálny štýl je nerozlučne spojený so vznikom loftových bytov - bytov vytvorených z bývalých tovární, ktoré sa prvýkrát objavili v 60. rokoch 20. storočia v New Yorku. V tejto dobe sa veľké továrenské haly a sklady presťahovali z centra New Yorku zo štvrti SoHo na perifériu mesta a osirelé priestory si všimli umelci, bohémovia, voľnomyšlienkari a členovia hnutia hippies. Nasťahovali sa do ohromných objektov a začali ich pretvárať na ateliéry a neobvyklé, zaujímavé bývanie. Nezakrývali pôvodné konštrukcie, naopak ich využívali pri riešení interiéru. Postupne sa tohto nápadu ujali stavebníci, do bývalých tovární sa začali sťahovať intelektuáli a čoskoro sa z loftov stalo atraktívne, vyhľadávané a moderné bývanie.


Ako vyzerá pravý loft?


V loftovom byte nie je cieľom potlačiť pôvodné industriálne prostredie, ale naopak – cieľom je ho zdôrazniť a využiť pre celkové vyznenie priestorovo veľkorysých bytov. Vysoké stropy sú zachované a využívajú sa na vybudovanie galérií, na ktoré sa obvykle umiestňujú pracovne, knižnice a spálne. Neodstraňujú sa železné schodištia a nikto sa nesnaží zamaskovať pôvodne steny zo starých ošumelých tehál.
Základným rysom industriálneho štýlu tak zostáva využitie všetkých prvkov odkazujúcich k továrenskému pôvodu.


Základné prvky loftového bývania:

- rozľahlé, voľné priestory
- vysoké stropy a otvorené poschodia
- kovové schody a doplnky
- množstvo skla
- zachovanie drevených a oceľových konštrukcií a ich zdôraznenie v interiéri


Dnes je loftové bývanie považované za veľmi luxusné a elegantné. Pre svoju atraktivitu a vyššiu cenu je často vyhľadávane najbohatšími vrstvami. Naviac v New Yorku alebo v Londýne už nie je z čoho tvoriť autentické lofty (všetky povodné objekty už boli využité), čo mu na druhej strane dáva punc výnimočnosti. U nás v tomto smere ešte všetky možnosti využité nie sú, takže stále vznikajú prestavbou pôvodných továrenských objektov skutočné lofty, zaobstarať si ich môžete vo väčších mestách, napríklad v Bratislave, v Prahe v Holešoviciach alebo v Brne neďaleko Lužáneckého parku. Sem industriálny štýl priam patrí!


Industriálny štýl bez loftového bytu?

Pokiaľ ale tužíte po bývaní v priemyslovom štýle a nevlastníte loftový byt, nemusíte zúfať. Atmosféru si môžete vytvoriť i u sebe doma, pokiaľ dodržíte niekoľko zásad a zoženiete si vhodný nábytok či doplnky. V industriálnom štýle je možné bez problémov zariadiť i malý byt.


Aké sú vhodné farby pre priemyslový štýl?
- šedá
- čierna
- prírodné odtiene dreva
- biela
- béžová
- k oživeniu červená a zelená
- na stenách tehlový obklad


Dôležité sú čisté línie, väčšie plochy v jednej farbe oživené len menšími farebnými detailami.

 

Zaujímavé typy na industriálny nábytok

Jednotlivé kusy nábytku by mali vhodne kombinovať drevo, železo a sklo ako napríklad na stoličke KIELCE s jedálenským stolom v industriálnom štýle Kielce 100cm. Jedáleň oživíte jedálenským stolom Industrial 160x90cm z kolekcie industiálneho nábytku M-Industrial prípadne farebným industriálnym jedálenským stolom Rainbow 180x90cm. Často používaným materiálom je koža – kúpte si napríklad nevšedný kožený sedací vankúš POLO. Vhodný je taktiež nábytok na kolieskach.

 

 Industriálna jedálenská stolička Kielce   Farebný industriálny jedálenský stôl    



Pokiaľ zvolíte netradičné spracovanie, aké predstavuje stolík na kolieskach kombinujúci drevo a kožu v štýle starých krabíc zo skladu, môžete si byť istí, že tento designový kúsok nábytku pritiahne pozornosť každého návštevníka vo vašej domácnosti.

 Industriálna pohovka RUEDAS 


Pokiaľ vás industriálny nábytok zaujal, inšpirujte sa na stránkach nášho obchodu vo výbere nábytku a bytových doplnkov v industriálnom štýle.



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti