FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Návrat do minulosti s obývacími stenami

Návrat do minulosti s obývacími stenami

Dizajn nábytku retro obývacích izieb siaha do obdobia 50. – 70. rokov minulého storočia, kedy architekti objavom nových materiálov a tvarov predstavili postup k racionalizmu. Technický pokrok a inovatívne myšlienky v zariaďovaní interiérov oslovili najmä mladú generáciu.
Retro obývačky svojou estetikou preto evokujú silu osobnosti, mladosť i blahobyt.
Hlavným materiálom pre výrobu nábytku ostáva naďalej drevo, objavujú sa však už aj výrobky z lesklej kože, kovové a chrómované doplnky.
Racionalizácia zariaďovania obývacích stien sa prejavuje jednoduchými geometrickými vzormi, avšak retro štýl vnáša do nábytku a dekorácii aj nové, asymetrické prvky.
Každá dekáda tohto obdobia má svoje odlišnosti. 50. roky charakterizujú zaoblené tvary a mohutné chrómované detaily nábytku i doplnkov. Základnými farbami sa stali červená, ružová, žltá a tyrkysová.
Vzhľad obývačiek 60.rokov vystriedali pravouhlé tvary, ostré rohy a extravagantné formy. Ovplyvnené sú aj krajinami Ázie exotickými textíliami, soškami, korálkovymi závesmi a japonskými paravavánmi. Inšpirácia Afrikou priniesla oživenie kožušinami. Najvýraznejším znakom je náhradenie klasického ukladacieho nábytku v obývacích izbách otvorenými policami.
Aj v 70. rokoch ostáva nábytok jednoduchých, originálnych foriem a stojí na nožičkách. Sedacie súpravy sú už mohutné a mäkko čalúnené. Spektrum farieb sa vyznačuje teplými odtieňmi hnedej, zlatej a zelenej.


Nábytok obývačky Spartan inšpirovaný 70.rokmi

Obývacia stena Spartan s jednoduchým konferenčným stolíkom na dlhých nožičkách odzrkadľuje sedemdesiate roky. Honosnosť televízneho stolíka aj ostatného nábytku je dosiahnutá úchytmi z tvrdej kože. Extravaganciu retro štýlu zvýrazňuje knižnica s asymetricky usporiadanými obdĺžnikovými policami.

 

                                  Obývačka Bromo Style s viacerými prvkami obdobia 50.-70.rokov           Obývačka Bromo s viacerými prvkami obdobia 50.-70.rokov

Luxusný nábytok obývacích izieb Bromo Style a Bromo získava prvky 60. rokov využitím obrazov Buddhu, kožušinových doplnkov a rôznych plastík. Teplé odtiene zlatej predstavujú obdobie rokov sedemdesiatych. Prepychové kovanie striebornej farby na televíznom stolíku je inšpirované štýlom 50.rokov. 

 Stoličky, taburety a kreslá retro štýlu sú buď tvrdé, hranaté alebo zaoblené, zhotovené z kože, dreva a často s kovovými nohami. Z neskoršieho obdobia majú však už mäkké textilné alebo tiež kožené čalúnenie

    Stolička z kože s kovovými nohami      Stolička s typickými prvkami sedemdesiatych rokov   Stolička v retro štýle  Nádherné kreslo z kože pre milovníkov retro obdobia

Vhodné podlahy sú parketové, ideálne jednofarebné a lakované. Originálna voľba pre retro obývaciu izbu je taktiež podlaha zo šachovnicových dlaždíc.
Pri stenách je možné sa rozhodnúť medzi maľbou alebo vzorovanými, či čierno – bielymi fototapetami.

 

 

                                  Dekorácia pre retro obývaciu stenu   Dekorácia pre retro obývaciu stenu                                                                                                                                                               

                                                                                      Lampa pre retro obývačku
Svietidlá sa používajú guľaté a kovové so vzhľadom chrómu alebo hranaté s látkovými tienidlami.

Zariadenie obývačky retro nábytkom zaujme nielen nadšencov obdobia, ktorým je inšpirovaný, ale určite osloví aj milovníkov výrazného a priamočiareho štýlu.



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti