FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Ako si vybrať jedálenský stôl

Ako si vybrať jedálenský stôl

Spoločne celá rodina sa najčastejšie schádzate v kuchyni? Na toto miesto vás privádza vôňa pripravovaných pokrmov alebo si len tak zo zvyku sadnete k ostatným? Určite by ste nezotrvali dlho za stolom, ktorý nezodpovedá základným kritériám bezpečnosti a ergonómie. Ovplyvňujú naše zdravie, pohodu a kvalitu stravovania. V tomto blogu preto nájdete užitočné tipy pre výber ergonomicky vhodného jedálenského stola.

 

Jedálenský stôl, za ktorým sedí celá rodina

Prvým kritériom pre zdravé ergonomické sedenie stále zostáva počet stravníkov a frekvencia využívania miest na sedenie. Samozrejme, na ergonomické sedenie obzvlášť prihliadame pri častom, spoločnom stolovaní - zbytočným odsúvaním stoličiek a iného nábytku v kuchyni len narúšame príjemnú atmosféru.

Za predpokladu, že stolujete celá štvorčlenná rodina za jedálenským stolom, na jednu stolujúcu osobu pripadá optimálny priestor 60 x 40 cm (šírka x hĺbka). Za minimálnu dĺžku obdĺžnikového jedálenského stola považujeme 120 cm (na každého ďalšieho člena pripočítavame 30 cm). Aby sa za stôl príjemne usadila 5-členná rodina, jeho min. dĺžka má teda predstavovať 150 cm. Obdobne sa miery určujú aj pre štvorcové jedálenské stoly.

Pozor, štandardne za bežných domácich podmienok k stolu nesadáme naraz vo väčšom počte ako 6. Ak však iné východisko práve nie je, odporúčame zaobstarať si jedálenský stôl s dĺžkou 200 cm a viac alebo rozkladací jedálenský stôl. Rozmer stola si tak jednoducho prispôsobíme počtu stolujúcich či aktuálnym dispozičným možnostiam.

Na rozdiel od optimálnej dĺžky pri šírke jedálenského stola berieme do úvahy aj svoj záujem o celkové vyniknutie atmosféry. Záleží vám na pridaných dekoráciách, výbere z nápojov, ovocia v košíčku a na ďalších doplnkoch umiestnených v strede jedálenského stola? Za takých okolností pri šírke stola 80 cm nehovoríme o optimálnom sedení, ale iba o štandardnom. Sedenie “s pridanými hodnotami a dostatočným priestorom na dekorácie” si vyžaduje jedálenský stôl so šírku aspoň 90 cm.

Náš tip - Pre ergonomické sedenie zvažujeme ponuku jedálenských stolov a stoličiek v sete. Kvalitu stolovania ovplyvňujú rovnako. Dôležitým aspektom teda nie sú len rozmery jedálenskej plochy, ale taktiež výška medzi sedadlom stoličky a hranou stola.

Sedením na úzko si sťažujeme fungovanie vnútorných orgánov, v horšom prípade môžeme na to doplatiť nevoľnosťou a bolesťami. Doprajeme si radšej jedálenskú súpravu, kde horná doska jedálenského stola je max. 35 cm nad sedadlom stoličky. Od zemi má byť horná doska jedálenského stola vo výške cca. 70-75 cm.

 

Ako upraviť priestor po stranách a za jedálenským stolom?

Pre zdravé a pohodlné stolovanie prihliadame aj na vlastné požiadavky. To neznamená, že každý zo stravníkov bude prostredie upravovať po svojom, no všetkým zostáva rovnaký nárok na intímnu a osobnú zónu. Pri bežnom rodinnom stolovaní zaberá jeden stolujúci člen plochu približne 1,2 m2. Stoličku si neupravujeme počas celého sedenia, ale hneď na začiatku si zabezpečíme vzdialenosť 70 cm od hrany stolu (pre pohodlné odsunutie).

Pozor, ergonomické stolovanie nie je možné dosiahnuť v dispozične menších kuchyniach (jedálňach), kde si  nám situáciu elegantne vyrieši okrúhly jedálenský stôl. Pri väčšom počte prísediacich ho potrebujete na obzvlášť stabilnom podstavci. Zároveň minimálny priemer okrúhleho jedálenského stola pre pohodlné stolovanie 4 osôb sa udáva na 100 cm. Každejm ďalšej stolujúcej osobe pripočítavame 25 cm v priemere jedálenského stola.

Ergonomické sedenie z hľadiska štýlov jedálenských stolov

Vyššie spomínané dispozičné možnosti sa okamžite preukážu pri začlenení jedálenskej súpravy z masívneho dreva. Môžete si vybrať zostavu jedálenských stoličiek a jedálenského stola z masívneho dreva spolu s príborníkom a vitrínou v naturálnej hnedej, no v celej kráse vynikne výlučne vo väčších miestnostiach. Masívna konštrukcia pôsobí robustne, taktiež opatrne vyberáme doplnky do jedálne (ideálne zostať v minimalistickom ladení). Výhodou takýchto stolov býva nadčasový dizajn a slávnostný akcent v samostatnej jedálenskej časti.

Jedálenský stôl z masívneho dreva Palisander

Jedálenský stôl z masívneho dreva Palisander 200cm

 

Vidiecka jedáleň nie je len záležitosťou príležitostného bývania na chatách. Takéto stolovanie má svoj pôvab rovnako aj v mestskom bývaní. Ide o exkluzívne  zariadenú jedáleň, zväčša v kombinácii s vintage alebo rustikálnymi prvkami. Zostava z masívneho dreva či z borovicového alebo brestového dreva má síce svoje “chyby” v tvare, ale o to viac vyniká vplyvom času sila prírody!

Vidiecka jedáleň z masívneho dreva

Vidiecky jedálenský stôl ABO z masívneho dreva 

V rustikálnych líniách s nádychom starých čias odporúčame luxusnú rustikálnu jedáleň z kvalitne spracovaného masívneho dreva. To sa postará o dlhšiu životnosť, ktorá vás neprestane baviť, ani keď prídu nové a modernejšie motívy. Poznáte ju po ručne vyrezávaných prvkoch? Aj my! :)

Luxusná rustikálna biela jedáleň Sellecion 7

Luxusná rustikálna jedáleň s precíznym vyrezávaným zdobením a starožitným vzhľadom

Tam, kde sa spoja prvky dobového rustikálneho a luxusného provensálskeho štýlu, môže vzniknúť jedine prvotriedna provensálska jedálenská súprava, ľahko kombinovateľná s inými interiérovými štýlmi. Na grandióznosti jej dodajú doplnky vo vysokom kovovom lesku, resp. v kombinácii so zrkadlovým efektom.

Provensálska jedáleň Linerty

Provensálsky jedálenský stôl Liberty 

Industriálne jedálenské stoly a sedenie taktiež neohraničujeme len na priestory reštaurácií a tovární, ale jednoducho ho vnášame aj do našich obytných priestorov. Má blízko k rustikálnemu štýlu. Jeho hlavnou zbraňou je naturálny vzhľad a vysoká dobová hodnota.

Industriálny jedálenský stôl Mammut z kovu a masívneho dreva

Industriálny jedálenský stôl Mammut 220cm

Ako sa čo najjednoduchšie usadiť? Podľa mnohých za škandinávsku jedálenskú zostavu, veľmi útulnú, elegantnú a ľahko rozpoznateľnú pomocou čistých línií. Odporúčame umiestniť do minimalisticky zariadených  a vhodne presvetlených kuchýň a jedální.

Jedáleň v škandinávskom štýle

Jedáleň v škandinávskom štýle 

Od jednoduchého k luxusnému sedeniu vás vieme previesť art deco alebo glamour jedálňami. Dýchajú noblesou, kvalitnými materiálmi, kde prevláda sklo, chróm a odolné plasty. Taktiež majú prísne geometrické ohraničenie a vysoký lesk. Až je škoda na ne sadnúť?! :) 

Glamour jedálenský stôl a jedálenské stoličky Brilon

 Glamour jedálenský stôl a jedálenské stoličky Brilon