FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Typy koží, kožené sedačky a nábytok: Ako si vybrať?

Typy koží, kožené sedačky a nábytok: Ako si vybrať?

Dizajnová kožená dvoj sedačka Melton



Kožený nábytok a kožené sedačky sú neuveriteľne univerzálny a ľahko sa kombinuje. Či už je váš interiér zariadený v modernom, industriálnom, rustikálnom alebo škandinávskom štýle, kožená sedačka, kožené kreslo, alebo iný doplnok z kože si v ňom isto ľahko nájdu svoje miesto. Ako si však správne vybrať?

Pod koženým nábytkom si mnohí predstavia luxusný nábytok za vysoké ceny. Kvalitný kožený nábytok skutočne nepatrí k tým najlacnejším, no nie je koža ako koža. Na trhu existujú aj rôzne druhy umelých koží, ktoré sú cenovo dostupnejšie ako pravá koža. Štýlový kus koženého nábytku si tak dnes už môže dovoliť úplne každý.

Široká ponuka koží sa však spája s odbornou terminológiou, ktorá pre laika nemusí byť celkom zrozumiteľná. Oplatí sa ju ale poznať, ak chcete vedieť, za čo presne platíte. Prehľad o vlastnostiach jednotlivých koží vám zároveň pomôže vybrať si kožený nábytok, ktorý sa najlepšie hodí k vám a k vášmu životnému štýlu. Neplatí totiž, že pravá koža je tá najlepšia a jediná voľba pre každého. Každý typ kože má svoje výhody aj nevýhody a to, čo vyhovuje vám, nemusí vyhovovať niekomu inému.

Tento blog vám pomôže zorientovať sa vo svete koží a koženého nábytku. Povieme si, prečo je koža taká obľúbená, s akými typmi koží sa môžete stretnúť a akú vyžadujú údžbu. Na záver pridáme niekoľko tipov na to, ako možno kožený nábytoka doplnky z kože krásne využiť v interiéri. Poďme teda na to!



Chesterfield manželská posteľ ANA s koženým čalúnením s prešívaným čelom


Aké sú hlavné výhody kože?

Koža je veľmi obľúbeným materiálom, ktorý sa vo svete interiérového dizajnu drží už niekoľko desiatok rokov. Prečo je tomu tak? Tu sú hlavné výhody koženého nábytku:

• pevnosť, odolnosť a pri správnej údržbe aj veľmi dlhá životnosť;
• nadčasovosť materiálu, ktorý nikdy nevyjde z módy;
• ľahká kombinovateľnosť so všetkými štýlmi interiérového dizajnu;
• estetický a luxusný vzhľad;
• mnohé druhy kože sú v porovnaní s poťahovými látkami jednoduchšie na údržbu;
• ako materiál je vhodná aj pre alergikov.

 

Industriálne luxusné kreslo Butterfly hnedé z pravej kože a kovu


Typy koží používané v nábytkársve: Z čoho máte na výber?

Cena koženého nábytku sa do veľkej miery odvíja od poťahového materiálu použitého na jeho výrobu ako aj od jeho kvality. Na výber máte z nasledujúcich možností:

1. Prírodná alebo pravá koža

Ak sa rozhodnete pre kožený nábytok z prírodnej kože, vo väčšine prípadov pôjde o nábytok vyrobený zo spracovanej hovädzej kože. Celá hovädzia koža je pomerne hrubá, upravuje sa preto na tenšie kusy, ktoré majú rôzne využitie.

Podľa vrstvy kože a jej lícnej kresby rozlišujeme nasledujúce triedy koží:

• full grain je najkvalitnejšou časťou kože vyhľadávanou pre jej odolnosť a dlhú životnosť. Často sa na nej nachádzajú prírodné škvrny, nakoľko jej povrch nie je umelo upravovaný. Táto koža je veľmi priedušná a časom sa na nej vytvára prirodzená patina.

• top grain je druhý najkvalitnejší typ kože s povrchom upravovaným pieskovaním alebo brúsením. Jej výhodou je väčšia odolnosť voči škvrnám. Je však menej priedušná a nevytvára sa na nej prirodzená patina.

• corrected grain alebo korigovaná koža je druh top grain kože. Povrchová úprava však môže okrem odstránenia nedostatkov zahrňovať aj pigmentáciu a aplikáciu umelého zrna.Takáto koža je na dotyk tvrdšia, vyznačuje sa však vysokou odolnosťou a ľahkou údržbou.

• štiepaná koža (split grain), nazývaná tiež štiepanka, je rubová strana kože oddelená od lícovej kože procesom štiepania. Štiepaná koža je menej odolná, čo súvisí aj s jej kratšou životnosťou. V porovnaní s ostatnými triedami je však cenovo dostupnejšia.

 

 

1. Luxusné kožené kreslo Franze II v Chesterfield štýle | 2. Luxusné atypické kožené kreslo Pellia| 3. Luxusné kožené kreslo Clifford


 

  • Lícovú kožu možno ďalej deliť podľa jej spracovania. Tu rozlišujeme tri základné typy koží:

    • • anilínová koža je namáčaná v chemickom roztoku anilínu bez použitia umelých farbív. Takáto koža si zachováva prirodzený vzhľad a dobrú priedušnosť. Je však veľmi náročná na údržbu a treba ju chrániť pred poškriabaním. Anilínové kože môžu byť ďalej ošetrené olejom alebo voskom.
    • • semi-anilínová koža je jemne farbená koža s tenkou ochranou vrstvou. Semi-anilínová koža je cenovo dostupnejšia ako anilínová koža, aj ona však vyžaduje pravidelnú údržbu.
    • • chránená, pigmentovaná alebo farbená koža je koža ošetrená nepriehľadnou farbou a povrchovou ochrannou vrstvou. Takáto koža je odolnejšia proti opotrebovaniu a chránená pred vyblednutím a znečistením. Ide o kožu s jednoduchšou údržbou.

Pri výbere koženého nábytku sa ďalej môžete stretnúť s kožami s povrchom podobným zamatu. V takomto prípade pôjde buď o nubuck alebo o semiš (suede). Hlavný rozdiel medzi nubukom a semišom je vo vrstve použitej kože.

Nubuck sa vyrába z anilínovej lícnej kože. Je teda drahší a odolnejší ako semiš. Pri semiši sa naopak používa rubová strana kože, preto sa mu často hovorí aj štiepaná koža.

Na záver treba dodať, že kvalita prírodnej kože závisí aj od toho, z akého zvieraťa koža pochádza, v akých podmienkach zviera žilo a z ktorej časti zvieraťa sa koža použila. Vybraný luxusný kožený nábytok z prírodnej kože, ktorý nájdete v našom obchode s nábytkom Estila je napríklad vyrábaný z koží z byvola.

 

Moderná kožená čalúnená posteľ Desiree


2. Vegánska, umelá alebo syntetická koža

Existujú rôzne dôvody, prečo môžete uprednostniť umelú kožu namiesto kože prírodnej. Pre niekoho je podstatné, aby koža nemala živočíšny pôvod, iní preferujú umelú kožu kvôli jej nižšej cene. Nech je váš dôvod akýchkoľvek, moderná syntetická koža je vysoko kvalitnou náhradou pravej kože.


Najčastejšou formou syntetickej kože je tzv. ekokoža. Ide o dvojvrstvový materiál, ktorý tvorí spodná bavlnená vrstva, na ktorú sa nanáša vrstva 100% polyuretánu. Ekokoža, podobne ako prírodná koža, je veľmi odolný a dokonca aj priedušný materiál. Netreba si ju preto mýliť s koženkou, ktorej povrchová vrstva je tvorená prevažne z PVC. Ide preto o nepriedušný materiál.


Výhodou ekokože je aj to, že sa dá kúpiť v širokej škále farebných odtieňov, je pevná a odolná voči ťahu a oderu a ľahko sa udržuje.

1. Moderná kožená posteľ Lidia | 2. Exkluzívna chesterfield posteľ Melisa

 

 

3. Recyklovaná koža

Jedným z posledných trendov v nábytkárstve je tzv. recyklovaná koža. Recyklovaná koža môže byť umelá, ale rovnako môže ísť aj o kožu živočíšneho pôvodu. Závisí to od recyklovaných materiálov, ktoré sa na jej výrobu použijú. Tými sú najčastejšie zbytky hovädzích koží a plastové fľaše, prípadne aj iné materiály ako listy ananásu, korok, šupky z jabĺk alebo iný ovocný odpad. Cena a vlastnosti recyklovanej kože závisia od použitého recyklovaného materiálu.

Ako si vybrať ten správny typ kože pre váš kožený nábytok?

Tu všetko závisí od vášho životného štýlu. Budete váš kožený nábytok používať každý deň? Máte domáce zvieratá? Ste rodinou s malými deťmi? Kde presne bude váš kožený nábytok umiestnený?

V zásade platí, že čím je cena koženého nábytku vyššia, tým je koža mäkšia a príjemnejšia na dotyk. Ak je pre vás prvoradý komfort a viete, že použitie nábytku bude šetrné, zvážte investíciu do kvalitnej lícnej kože s tenkou ochrannou vrstvou. Ak máte naopak malé deti, domáce zvieratá, alebo sa na vašom kožennom kreslo alebo sedačke chystáte aj jesť, odporúčame kožu s vyššou mierou ochrany. Vhodným riešením je napríklad chránená koža alebo ekokoža.

1. Kožená vintage jedálenská stolička Bard | 2. Kožená vintage jedálenská stolička Bard s kovovými nohami| 3. Kožená dizajnová jedálenská stolička Bard v sivej farbe


 

Ako sa správne starať o kožený nábytok?


Pokyny na údržbu koženého nábytku sa líšia v závislosti od kvality poťahového materiálu. Pri údržbe sa preto vždy riaďte odporúčaniami výrobcu.

Kvalitnejšie prírodné kože bez ochrannej vrstvy treba čistiť suchou handričkou alebo vysávačom s mäkkým kartáčovým nástavcom. V prípade ostatných materiálov bez semišovej úpravy možno na odstránenie škvŕn použiť aj navlhčenú handričku alebo vlažnú vodu s malým množstvom mydla alebo saponátu.

Na trhu existujú aj špeciálne čistiace prostriedky na kožu. Ak sa niektorý z nich rozhodnete použiť, vždy ho najprv otestujte na malej ploche nábytku, aby ste nábytok náhodou nepoškodili.

Tipy na kožený nábytok a doplnky z kože

Kožená sedačka a kožené kreslá sú asi najčastejšími kusmi koženého nábytku, s ktorými sa bežne stretávame v interiéroch. Koža má však v interiérovom dizajne oveľa širšie využitie. Tu je niekoľko klasických ale aj inovatívnych spôsobov využitia kože:

1. Kožená vintage taburetka Clifford | 2. Kožený luxusný stojan na magazíny Ron| 3. Set dvoch kruhových príručných stolíkov Pellia z pravej kože| 4. Luxusný kožený príručný stolík Pellia| 5. Koloniálne okrúhle závesné zrkadlo Pellia| 6. Luxusné kožené vintage kreslo Clifford

 


Potrebujete pri výbere koženého nábytku poradiť? Kontaktovať nás môžete telefonicky, prostredníctvom e-mailu, alebo nás navštívte v našom showroom v Bratislave.



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti