FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Inšpirácia pre vianočnú výzdobu do jedálne

Inšpirácia pre vianočnú výzdobu do jedálne

Zimné obodbie sa tradične spája so sviatkami, rodinnými stretnutiami, chladným počasím a dlhými večermi strávenými v pohodlí domova. Práve chladné počasie a krátke dni nás motivujú k tomu stráviť viac času doma, a tak je v tomto období dôležité si interiér zútulniť. Okrem dôrazu na pohodlie a komfort však zima so sebou prináša aj možnosť vyhrať sa s vianočnými či zimne ladenými dekoráciami a vytvoriť si tak vo svojom domove skutočne sviatočnú atmosféru. V tomto článku vám predstavíme niekoľko možností, ako v čase zimy a jej sviatočných dní doladiť vašu jedáleň. 

1. Chladné tóny zimy či teplé farby Vianoc?

Pri tematickom ladení interiérových priestorov je veľmi dôležité, akú farebnosť zvolíte. Nemusí však ísť o veľké zmeny, preferované farebné tóny možno do vašich priestorov vniesť aj prostredníctvom maličkostí či jedného výrazného dominantného prvku. Pri zimnom ladení prevažujú dva typické motívy: tradičné vianočné ladenie do červeno-zelených odtieňov, alebo atmosféra zimy v bielom a svetlomodrom prevedení. Ak ste skôr fanúšikom zimnej rozprávky a atmosféry zasneženého lesa, ľadových cencúľov a naturálneho vzhľadu, odporúčame vo vašej jedálni kombinovať tmavé masívne kúsky s kontrastnými prvkami v spomínaných farbách. Môže ísť napríklad o sadu bielych tanierov, krištáľové vázy či ozdobné sošky, slávnostný obrus v bielej či svetlomodrej farbe alebo mäkký koberec. Váš slávnostný stôl môžete doplniť kyticou sušených kvetov či ikebanou kombinujúcim vysokú sviečku s jemnou zimnou vôňou a ozdoby z prírody v podobe šišiek či imela.

Ak milujete Vianoce a zdobenie interiéru počas sviatkov je vašou vášňou, môžete vyskúšať výrazný červený obrus, vázu so živými zelenými vetvičkami, sadu tanierov s motívom imela či rolničiek a podobné menšie dekorácie nesúce sa vo sviatočnom duchu. Nemusíte tak vo vašom interiéri nič meniť a investovať veľa peňazí, zimnú či vianočnú atmosféru si ľahko vytvoríte kombinovaním týchto farieb a motívov!


Štýlové stolovanie so zimným a vianočným nádychom vo vašej jedálni

2. Vsaďte na naturálne, prírodné ozdoby 

Obdobie zimy a Vianoc je však okrem času pokoja a spomalenia v dnešnej dobe aj časom materializmu a nadmernej spotreby. Aj vianočné sviatky sa stali sviatkami konzumu a sme nútení čoraz viac a viac času tráviť v obchodoch nakupovaním darov či dekorácií a sledovaním vianočných reklám. V dnešnej dobe neobmedzených možností je niekedy ťažké vybrať si to, čo sa nám naozaj páči, a nie to, k čomu nás tlačia sociálne médiá, reklamy a obchody. Supermarkety sú plné rôznych lacných dekorácií, ktoré častokrát slúžia len chvíľu a potom sa pokazia. Skúste tento rok odolať lacným a gýčovým dekoráciám a vsadiť skôr na niekoľko kvalitnejších, elegantných kúskov, ktoré vám dlho vydržia a budú vám robiť radosť niekoľko rokov. Nemusí ísť o veľký a drahý nábytok, zvoliť si môžete napríklad peknú a kvalitnú sadu tanierov, jemne zdobený obrus či sadu svietnikov. Jedáleň si môžete tiež ozdobiť štýlovým zrkadlom na stenu, obrazom alebo vázou s peknou kytičkou.

 

Štýlové nástenné zrkadlo Noble, Dizajnový nástenný obraz jeleňa Stag, Exkluzívna zlatá váza okrúhlych tvarov

Štýlové nástenné zrkadlo Noble s vyrezávaným zdobením s patinou | Luxusný zasklený obraz Royal Stag v zlatom ráme | Zlatá metalická váza zaoblených tvarov

 

Ďalšou možnosťou sú prírodné dekorácie, ktoré môžete získať zadarmo alebo len za veľmi málo. Vetvičky z ihličnatých stromov krásne doplnia sklenené vázy či svietniky. Využiť ich možno aj na vystlanie príborníka či na doplnenie jedálenského stola. Ak ste kreatívna duša, môžete si skúsiť vytvoriť aj vlastný veniec - či už klasický adventný veniec zdobiaci váš stôl v jedálni alebo v obývačke, alebo visiaci veniec, ktorý bude krásne zdobiť vašu stenu, dvere alebo vitrínu. 

Okrem vetvičiek možno využiť tiež imelo alebo šišky, ktoré ľahko zakomponujete do vaše výzdoby. Obľúbeným sú aj citrusové plody ako napríklad pomaranče alebo citróny, ktoré si môžete usušiť a okrem pekného vzhľadu dodajú aj krásnu sviatočnú vôňu. 

Tipy na vianočné prestieranie a naturálne dekorácie do jedálne

3. Osvetlenie

Zima prináša obdobie krátkych dní a dlhých nocí. Nedostatok denného svetla a častokrát ponuré, sivé dni si však v interiéri môžete ľahko vynahradiť pridaním svetla umelého, ideálne využitím viacerých zdrojov. Lampy a svietidlá dokážu okrem dodania svetla aj zútulniť a esteticky doplniť interiér. Okrem závesnej lampy či lustra tak odporúčame vašu jedáleň doplniť o menšie nástenné lampy či malé stolné lampičky s textilným tienidlom, ktoré môžu zdobiť váš príborník či príručný stolík.

Okrem lámp na dodanie svetla odporúčame tiež rôzne dekoratívne lampáše, svietniky či sviečky. Tie vo vašich priestoroch vytvoria krásnu sviatočnú atmosféru. Pre vianočné obdobie sú tiež typické rôzne svetelné reťaze či vianočné svetielka, ktoré môžete umiestniť na závesy či na okno, alebo nimi kreatívne doplniť jedálenský stôl či príborník. 

Dizajnová vintage zlato-zelená lampa Pericles, Vidiecka stolná lampa Pella, Dizajnová chrómová stolná lampa Fewlson

Vintage luxusná stolná lampa Pericles so zlatou kovovou podstavou a smaragdovozeleným tienidlom | Nočná lampa Pella s drevenou podstavou | Chrómová stolná lampa Fewlson

Dizajnový lampáš Torbeo, Kovový svietnik na štyri sviece Cuerna, Štýlové zhasínadlo sviečok v tvare jeleňa

Dizajnový dekoratívny čierno-zlatý lampáš Torbeo IIDizajnový svietnik na štyri sviece Cuerna v zlatej farbe s konštrukciou z kovuŠtýlové zhasínadlo sviečok s hlavou jeleňa

4. Dôraz na útulnosť prostredia 

V článku o zútulnení interiéru na jeseň sme priniesli niekoľko typov, ktoré platia rovnako aj pre obdobie zimné. Útulnosť a komfort sú snáď najdôležitejšími atribútmi, na ktoré treba klásť dôraz pri zariaďovaní či zdobení interiéru. V zime, tak isto ako na jeseň, sa nemusíte báť kombinovania výraznejších farieb, vintage vzorov a netreba sa vyhýbať ani netradičným kombináciám povrchov a motívov. Textilné povrchy sú častokrát tým, čo dokáže priestor krásne zútulniť a vyčariť v ňom skutočné zimné čaro. 

Jednou z možností je jedáleň doplniť o výrazné koberce. Môže pritom ísť o biely či svetlomodrý koberec s jemným vzorom, ktorý vás prenesie do snehovej rozprávky, alebo koberec v odtieňoch tmavohnedej, červenej či zelenej, vyzdvihujúci typické vianočné odtiene. Nemusíte sa báť ani vzorov, či už ide o florálny, damaškový alebo paisley vzor. Jemné vianočné motívy sú tiež vítané, napríklad vzor imela, vločiek a šišiek. 

Okrem kobercov môžete zameniť aj vaše závesy či záclonky, či jedálenské stoličky doplniť mäkkými vankúšikmi. Pekným detailom môžu byť aj vianočne ladené utierky alebo kuchynská zásterka. 

Štýlové koberčeky na dotvorenie útulnej atmosféry

Retro dizajnový kruhový koberec Adassil tyrkysovej farby | Koberec Shaggy s dlhým vlasom v červenej farbeŠtýlový obdĺžnikový koberec Jekyll béžovej farby s modrým geometrickým zdobením

 

Dizajnové etažér na zákusky, strieborná misa na chladenie šampanského a dizajnová misa na ovocie

Dizajnový drevený dvojposchodový etažér Sanvi so zlatou kovovou konštrukciouDizajnová chrómová dekoračná misa Silver Reindeer na chladenie vína z kovu v striebornej farbeExtravagantná originálna dekoračná misa na ovocie Lebka

5. Jedálenský stôl ako stredobod vašej miestnosti

Stredobodom každej jedálne je, samozrejme, jedálenský stôl. Aj pri zimnom zdobení poskytuje najviac možností na realizáciu, a práve na slávnostne prestretom stole dokáže vaša výzdoba krásne vyniknúť.

Vyskúšajte si stôl doplniť o dominantný stredový motív, ktorý upúta pozornosť na prvý pohľad. Tým môže byť vianočná ikebana či váza s vetvičkami, imelom či sušenými kvetmi. Ďalšími možnosťami sú tiež eukalyptus, brečtan či cezmína. Novú, sviatočne ladenú sadu taneirov doplňte dekoratívnymi servítkami a strieborným či zlatým príborom. Jedálenský stôl taktiež možno doplniť pekným svietnikom so sviečkami, ktoré dotvoria príjemné osvetlenie. 


Dizajnové jedálenský stôl Forisma v štýle art deco, Masívny industriálny svôk Steele Craft


Retro nadčasový jedálenský stôl Forisma s čiernou povrchovou doskou s mramorovým vzhľadom | Industriálny jedálenský stôl z masívu Steele Craft z masívu 


6. Nezabudnite na drobné sezónne dekorácie a ozdoby

 

V neposlednom rade sú tu drobné sezónne dekorácie. Okrem typických šišiek, perníčkov, stromčekov či vločiek môžete vašu jedáleň doplniť aj elegantnými, sofistikovanejšie ladenými kúskami kombinujúcimi bielu a zlatú farbu, kvalitné materiály v podobe tmavého masívneho dreva či lesklé krištáľové alebo sklenené doplnky. Môže ísť napríklad o rámik na stenu, do ktorého umiestnite fotografiu zimnej scenérie, elegantnú vázu či svietnik, rôzne dekoratívne sošky alebo ručne vyšívané servítky. Váš jedálenský či konferenčný stolík môžete tiež doplniť misou so sezónnym ovocím či detailami v podobe klinčekov a škorice. 

Dizajnové vázy a misy v chrómovom prevedení

Chrómová stojaca ozdobná misa Stag Silver na chladenie vína striebornej farby s dekoratívnymi jeleními hlavamiDizajnový set dvoch váz Mumbai v orientálnom štýle z kovu striebornej farby s kladivkovým vzoromStrieborná zaoblená keramická váza "dimple effect"

 

Inšpirovali vás naše tipy, no nenašli ste v článku kúsok, ktorý vás zaujal? Na našom e-shope nájdete široký výber kúskov s dodaním do Vianoc, z ktorých si určite vyberiete. V prípade záujmu tiež neváhajte navštíviť našu kamennú predajňu v Bratislave, kde vám ochotne poradíme a pomôžeme so zariadením vašej vysnívanej zimnej jedálne!


Tím estila



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti