FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Spálňa v klasickom štýle: Čo by v nej nemalo chýbať?

Spálňa v klasickom štýle: Čo by v nej nemalo chýbať?

Luxusná rustikálna manželská posteľ CASTILLA s nožičkami Chipendale

Spálňa je bezpochyby jednou z najdôležitejších miestností v dome. Je to miesto, kde každý večer oddychujeme, miesto kde si radi prečítame dobrú knihu ako aj miesto, kde najradšej trávime studené a upršané dni. Zariadenie spáľňe by preto malo byť funkčné a pohodlné zároveň. Možností ako to dosiahnuť je veľa. Ak však máte radi symetriu, čisté línie a luxusné materiály, spálňa v klasickom štýle je pre vás ako stvorená.

Neviete, ako takúto spáľnu zariadiť? Tu je niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám pomôžu premeniť vašu spálňu na klasický interiér. Začnime ale pekne poporiadku.

Čo je klasický dizajnerský štýl? 

Klasický dizajnérsky štýl vychádza z umeleckého smeru klasicizmu. Klasicizmus vznikol v druhej polovici 17. storočia vo Francúzsku, odkiaľ sa postupne rozšíril do celej Európy. Jeho prvky sa následne objavili vo všetkých sférach umenia, teda nielen v dizajne, ale aj v maľbe, hudbe, literatúre a architektúre.

 

Interiéry v klasickom štýle sa vyznačujú prírodnými farbami, kvalitnými materiálmi, jasnými geometrickými tvarmi, antickými motívmi a starostlivým výberom dekorácií. Tento štýl preferujú najmä ľudia s ústáleným vkusom, ako aj tí, ktorí namiesto pominuteľných trendov dávajú prednosť nadčasovému dizajnu a tradícii.

 Luxusná klasická drevená manželská posteľ Castilla v hnedej farbe

Luxusná rustikálna čalúnená posteľ CASTILLA s úložným priestorom

 

Charakteristické črty klasického štýlu

Spoznať alebo vytvoriť klasický interiér je veľmi ľahké. Luxusný nábytok z kvalitného dreva je vždy prvou indíciou, že ide o izbu zariadenú v klasickom štýle. Zvýšenú pozornosť treba venovať aj umiestneniu jednotlivých prvkov v priestore. Tu sa uprednosťuje striedmosť a symetria.

Pozdáva sa vám myšlienka klasickej spálne? Nasledujúce pravidlá vám ukážu ako vytvoriť klasický interiér u vás doma:

  • Do klasického interiéru patria neutrálne pastelové farby, ktoré vytvoria v miestnosti pokojnú atmosféru. Najčastejšou voľbou sú olivová, béžová, krémová, svetlozelená a zlatá farba. Použiť môžete aj všetky odtiene hnedej (prírodná farba dreva), no nezabúdajte, že miestnosť v klasickom štýle by nemala pôsobiť ponuro a tmavo!
  • Nábytok v klasickom interiéri by mal byť funkčný, pohodlný a sofistikovaný. Vhodný je napríklad nábytok vyrobený z masívneho dreva, prírodnej kože alebo kvalitnej poťahovej látky. Drevený nábytok v klasickom štýle je často lakovaný, čo robí interiér vzdušným a elegantným. Zvoliť môžete aj drevený nábytok so zlatými detailami pre skutočne exkluzívny vzhľad.
  • Brokát, satén a hodváb sú hlavné materiály používané pri dekorácii izieb v klasickom štýle. Na dekoráciu okien použite ťažšie textílie, ktoré budú dobre držať tvar. Pre klasické závesy sú typické aj ozdobné lambrekýny umiestnené pozdĺž celej vrchnej rímsy okna.

 

Luxusná biela klasická spálňa s vyrezávaným nábytkom

Klasická luxusná posteľ Pasiones s čalúnením a vyrezávaným zdobením

 

  • Na osvetlenie miestnosti v klasickom štýle sa vynikajúco hodí krištáľový luster alebo lampy vyrobené zo skla. Luster odporúčame umiestniť presne v strede stropu, aby svetlo rovnomerne osvetlovalo celú miestnosť. Okrem stropných svetiel môžete pridať aj bronzové svietniky alebo lampy napodobňujúce sviečky.

Pri výbere dekoračných predmetov a doplnkov pre klasický interiér uprednostnite hodnotné predmety ako napr. porcelánové výrobky, starožitnosti, ručne tkané koberce, obrazy, sochy a suveníry z mramoru a bronzu. Za obrazy v klasickom štýle sa považujú najmä krajinky a portéty ako aj náboženské a mytologické kompozície. Obrazom by nemal chýbať rám z kvalitného dreva.

• Symetrické umiestnenie predmetov v miestnosti je dôležitým prvkom klasického dizajnu. Naším tipom pre spálňu v klasickom štýle je jedno veľké umeleckého dielo nad čelom postele doplnené totožnými nočnými lampami po oboch stranách. Alternatívne možete nad každý nočný stolík umiestniť obrazy rovnakej veľkosti v kombinácii s menšími dekoračnými predmetmi (pozri obrázok dole).

K interiérom v klasickom štýle patria okrem klasického nábytku a doplnkov aj detaily inšpirované antikou ako sú sochy, stĺpy, polostĺpy, oblúky, rímsy a stropy zdobené štukom. Iné prvky v miestnosti ako sú napríklad dvere, okná a krby by mali mať zase pravouhlý geometrický tvar.

Luxusná intarzovaná rustikálna spálňová zostava Clasica

Luxusná klasická manželská posteľ Clasica z dreveného masívu s barokovou vyrezávanou výzdobou 

 

Tipy pre nábytok do spálne v klasickom štýle 

Charakteristické črty klasického interiéru už poznáme. Teraz si povieme, aký nábytok by nemal chýbať v spálni v klasickom štýle. 

Luxusná rustikálna posteľ z kvalitného dreva

Hlavným kusom nábytku v každej spálni je posteľ. Postele v klasickom štýle sú často zdobené jemnými vyrezávanými ozdobami, nožičkami v štýle Chippendale, či elegantnými prešívaným čalúnením. 

Posteľ v klasickom interiéri umiestnite tak, aby vynikla jej honosnosť a dekoratívnosť. Ideálna je poloha oproti dverám, pričom obe strany postele by mali byť voľné a ľahko prístupné. Dbať treba aj na správne množstvo svetla. Ak preferujete nepriame svetlo, otočne čelo postele smerom od okien. Ak sa naopak radi zobúdzate spolu so slnkom, umiestnite posteľ do stredu miestnosti medzi dve okná. 

Luxusná klasická posteľ hnedej farby s bielym čalúnením

Luxusná rustikálna posteľ z masívu CASTILLA

 

Nočné stolíky po oboch stranách postele

Nočné stolíky vyberte tak, aby farbou a štýlom ladili s postelou ako aj s ostatným nábytkom v miestnosti. Osobitnú pozornosť venujte povrchovej úprave nočných stolíkov. Jemná vyrezávaná výzdoba, dekoratívne kovové uchytky, či zlaté detaily sú dôležité prvky, ktoré robia z jednoduchého kusu nábytku šperk klasického dizajnu. Symetrické rozloženie stolíkov po oboch stranách postele zase dodá spálni pocit harmónie.

Šatníková skriňa správnej veľkosti

Ak vaša spálňa nemá vstavaný šatník, ďalším kusom nábytku, bez ktorého sa nezaobídete, je šatníková skriňa. Skriňu umiestnite čo najbližšie k posteli. Vaše oblečenie tak budete mať vždy poruke, čo oceníte hlavne v skoré, uponáhľané rána.

Pri výbere nezabudnite skontrolovať, či má šatník dostatok úložného priestoru. Praktickým riešením je aj veľké zrkadlo na prednej strane šatníka, ktoré celú miestnosť príjemne presvetlí. Mnohé šatníky v klasickom štýle sú zdobené aj jemnou ornamentálnou intarziou a vyrezávanými drevenými ozdobami rôznych tvarov a veľkostí. Práve tieto detaily im dodávajú tradičný starožitný vzhľad, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou klasického štýlu.

Luxusný rustikálny nábytok do klasickej spálne

Luxusný rustikálny nočný stolík CASTILLA | Klasická luxusná šatníková skriňa Pasiones so zrkadlom


Luxusný toaletný stolík so zrkadlom

Ak patríte k štastlivcom s veľkou spálňou, doprajte si luxus v podobe toaletného stolíka s jedným alebo viacerými zrkadlami. Toaletné stolíky vás okrem svojej elegancie potešia aj uložným priestorom v podobe niekoľkých praktických zásuviek na kozmetické potreby. Toaletný stolík odporúčame kombinovať s nábytkom v podobnom štýle a s čalúnenou taburetkou či kreslom. 

Stoličky, kreslá, taburetky, podnožky a leňoškypre pohodlné sedenie

Stoličky, kreslá, taburetky, podnožky a leňošky v spálni sú skvelým spôsobom, ako skĺbiť štýl s pohodlím. Aj tu platí, že nábytok na sedenie by mal farebne a štýlovo ladiť so zvyškom miestnosti. Vhodné sú predovšetkým kreslá v prírodných farbách a čalúnené stoličky s drevenou konštrukciou, zdobené klasickými ornamentami a nožičkami v štýle Chippendale.

Luxusný rustikálny toaletný stolík a klasické kreslo do spálne

Rustikálny luxusný toaletný stolík Pasiones s deviatimi zásuvkami s ornamentálnym zdobením | Baroková čalúnená obdĺžniková taburetka Pasiones z masívu s vyrezávanými nožičkami | Luxusné rustikálne kreslo CASTILLA s opierkami na ruky


Tak čo, chcete mať doma elegantnú spálňu v klasickom štýle? Pre viac tipov navštívte našu sekciu klasický štýlový nábytok alebo sa zastavte v našom showroom-e v Bratislave, kde vám radi navrhneme klasickú spálňu presne podľa vašich potrieb.


tím estila



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti