FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Typy vzorovania látok a čalúnení

Typy vzorovania látok a čalúnení

Čalúnený nábytok je klasikou, ktorá zdobí snáď každý interiér. Či už máte doma čalúnenú sedačku, kreslo, jedálenské stoličky alebo posteľ, určite ste si pri ich výbere kládli otázku, aký vzor sa vám páči a hodí do vašej miestnosti. Zatiaľčo niektorí inklinujú k modernému, čistému dizajnu dosiahnutému využitím hladkých jednofarebných látok, iní preferujú farebné vzory v štýle vintage, retro či provence. Vzorov však existuje veľké množstvo a nie vždy je ľahké určiť, čo sa kam bude hodiť, a aký efekt daný vzor vo vašom interiéri vytvorí. K akým štýlom rôzne vzory látok prislúchajú, k čomu sa hodia a najmä, ako ich pomenovať? Ak vás téma čalúnení a látok zaujíma, čítajte ďalej!

Existuje obrovské množstvo rôznych potlačí a typov vzorov, v tomto článku spomenieme tie najtypickejšie a najpopulárnejšie v oblasti interiérového dizajnu. 

 

1. Organické vzory

Zvierací vzor

 

 

Zvierací vzor sa rozšíril predovšetkým v oblasti módy, no nájdete ho aj ako súčasť interiérových doplnkov, čalúnených sedačiek, kresiel či rôznych iných dekoratívnych prvkov. Najčastejšie využívanými sú vzory kože zvierat ako leopard, krokodíl, had, zebra či tiger. Podobnými motívmi môžete doladiť vintage ladený priestor v kombinácii s masívnym drevom, alebo naopak vytvoriť nádych art deco doplnením extravagantných zlatých prvkov. Vďaka súčasnému návratu zvieracích vzorov do módy ich však nájdete aj v modernejších priestoroch a ich využitie môže byť naozaj rôznorodé. Odporúčame sp zvieracími vzormi začať opatrne, a riadiť sa heslom menej je viac. Jeden výrazný kúsok môže v interiéri častokrát pôsobiť lepšie ako zbytočné množstvo vzorov!


Art-deco dizajnové kreslo Floppa so štýlovým čalúnením s leopardím vzorom a zlatými kovovými nožičkami 88cm Extravagantná farebná pohovka Ema s červenohnedými drevenými nohami a zaobleným operadlom

 

Art deco dizajnové kreslo Floppa so štýlovým čalúnením s leopardím vzorom | Extravagantná pohovka Ema s drevenými nohami a výrazným čalúnením so zvieracími vzormi

 

Paisley vzor


 

Paisley označuje bohato zdobené, ornamentálne látky, ktoré nájdeme najčastejšie v bohémsky, etno či orientálne ladených priestoroch. Spopularizovala ho najmä kapela Beatles, vďaka čomu sa paisley vzor stal akousi ikonou v kultúre hippies. Detailné vzory vzbudzujú jemný nádych vintage štýlu, aj preto je najvhodnejšia kombinácia takýchto vzorov s nábytkom z masívneho dreva. Vzory dominujúce tejto potlači predstavujú klasický perzský mozív zahnutej slzy nazývajúcej sa “buta”. Tieto útvary sú na látkach často doplnené rôznymi florálnymi, rastlinnými či abstraktnými motívmi. Paisley vzor vynikne v množstve farebných prevedení, vďaka svojmu bohatému zdobeniu je však lepšie využívať ho v menších množstvách či na menších predmetoch, ako napríklad na koberčekoch, vankúšoch či posteľnej bielizni. Vhodne však doplní aj masívne jedálenské stoličky či kreslo, ktoré bude pôsobiť dominantým dojmom. Zvyšok nábytku odporúčame ladiť v jednotných tónoch, aby ste sa vyhli pocitu preplnenia a nechali vašu miestnosť dýchať.

 

Vintage kreslo Alia s orientálnym červeným poťahom a drevenými nožičkami


Damaškový vzor

 

 

Damaškový vzor predstavuje klasiku medzi čalúneniami. Tento vzor je populárny predovšetkým pri zariaďovaní klasicky, rustikálne či zámocky ladených priestorov, ktoré využívajú kvalitné masívne drevo a bohaté ornamentálne vyrezávanie, čím vzniká luxusný starožitný nádych. Ide o detailnú florálnu potlač využívajúcu abstraktné a rastlinné motívy. Častokrát sa na vzoroch opakujú štylizované kvety a ornamentálne prvky prepájajúce celú potlač do jedného celku.

Damaškový vzor sa častokrát využíva aj v monochromatickej verzii, kedy vzor môže vyniknúť buď vďaka reliéfu alebo jemnej odchýlke vo farbe. Látka takto dostáva luxusný nádych a vkusne doplní priestory bez toho, aby pôsobila gýčovo či zahlcujúco. Damaškový vzor práce kvôli svojej zdobnosti nenájdete veľmi často v moderných priestoroch, vynikajúco však doplní rustikálne, zámocky a vintage ladené interiéri, či už na čalúnení stoličiek, kresiel a postelí, alebo v podobe menších doplnkov ako vankúšov či závesov. 

Luxusná čalúnená taburetka z masívu CASTILLA

Luxusná čalúnená taburetka z masívu CASTILLA


Vzor Fleur-de-lis

 

 

Vzor s názvom fleur-de-lis patrí tiež medzi klasiky, či už ide o interiérový alebo odevný dizajn. Tento vzor využíva opakujúci sa motív kvetu ľalie, ktorý vytvára geometrickú sieť. Minimalistický no elegantný vzor možno aplikovať na široké spektrum poťahov, či už sa jedná o jedálenské stoličky, dekoratívne vankúše, kreslá alebo závesy. Pôsobí luxusným dojmom, a tak sa skvelo hodí do art deco, vintage a glamour ladených priestorov. V minulosti práve vzor fleur-de-lis predstavoval symbol noblesy, a tento súvis si zachováva aj dnes. 

 

Florálne vzory

 

  

Názov tohto vzoru hovorí sám za seba. Jedná sa o kvetinové vzory- od drobných po veľké, od realistických po abstraktné, farebné či monochromatické…možností, ako využiť kvetinové vzor je obrovské množstvo. Predstavuje zároveň klasiku a stálicu medzi potlačami, kvety si svoju cestu razia od historických luxusných čalúnení cez vintage, art deco či provensálsky štýl až do súčasnosti, kedy ich môžeme nájsť aj v moderných interiéroch.  V závislosti od samotného vzory ich možno kombinovať a v minimalistickejšie ladených priestoroch, alebo naopak výrazné a detailné kvetové vzory v kombinácii s tmavým masívnym vyrezávaným nábytkom umocnia autentický vintage ndáych. Drobné kvietky v pastelových farbách sú typické pre provensálsky štýl, detailnejšie vzory využívajúce naturálne odtiene zasa nesmú chýbať vo vidieckych chatkách, zruboch či dedinských domčekoch. Florálny vzor je skutočne univerzálny, a pri správnom kombinovaní vkusne a esteticky doladí akýkoľvek priestor.

Štýlová art deco čalúnená stolička Floreque v tyrkysovom vyhotovení s kvetinovou potlačou a kovovými nožičkami

Štýlová art deco čalúnená stolička Floreque v tyrkysovom vyhotovení s kvetinovou potlačou a kovovými nožičkami

 

Chinoiserie (čínsky ornament)

 

 

Pod názvom chinoiserie sa skrývajú potlače čínskych ornamentov vyznačujúce sa svojou detailnou kresbou a prvkami ázijskej kultúry. Často sa využívajú vzory ako vtáky, kvety, lode, rôzne prírodné motívy, prvky čínskej architektúry či postavy. Precízne čínske vzory krásne doplnia orientálne ladené priestory v kombinácii s nábytkom z masívnych exotických drevín, alebo výraznými zlatými kovovými prvkami. Chinoiserie vzory sa často nesú v pestrom farebnom prevedení, no pre jemnejší, minimalistickejší vzhľad môžete siahnuť aj po dvojfarebnom či monochromatickom prevedení. Tieto vzory sa najčastejšie vyskatujú na poťahoch stoličiek či kresiel, no zdobiť môžu aj štýlové paravány, závesy alebo dekoratívne vankúšiky.

 

2. Geometrické potlače 

Herringbone (vzor rybej kosti)

 

 

 

Ďalší zo vzorov, ktorý je notoricky známy, a každý z nás sa už s ním určite stretol, no pravdepodovne nepoznal jeho skutočný názov herringbone. Ide o cikcakovitý vzor pretínajúcich sa čiar najčastejšie dvoch farieb, pričom výsledný efekt pôsobí sofistikovaným a elegantným dojmom. Takzvaný vzor rybej kosti sa využíva na poťahy kresiel či sedačiek, vankúšikov, kobercov či závesov, a populárny je tiež v odevnom dizajne. Vzor herrigbone je nadčasový a tak vynikne ako v retro a vintage, tak aj v moderne ladených priestoroch. Kombinovať sa dá so čirokou škálou materiálov od dreva cez kov, sklo až po mramor a kameň. Sedačka alebo kreslo s herringbone čalúnením dodajú vašim priestorom vysoko elegantný nádych.

 

Chevron

 

 

Podobný vzoru Herrigbone je vzor Chevron, ktorý tiež využíva cikcakovitý vzor v dvoch alebo viacerých farbách. Klasická chevronová tlač má biele pozadie, no ďalšie farby môžu byť výrazné a pestré. Tento motív je vhodný ako do retro, tak aj do modernejších interiérov a výborne sa kombinuje so širokou škálou materiálov. Vďaka svojmu elegantnému dizajnu krásne vynikne na čalúnení sedačky či kresla, ale aj koberca alebo pestrých závesoch v obývačke, hosťovskej či detskej izbe. 

 

Polka dot (bodkovaný vzor)

 

 

 

Nestarnúca klasika, ktorá svoje uplatnenie nájde v interiéroch od vintage a retro až po moderné. Patrí snáď medzi najobľúbenejšie vzory a to vďaka svojej pestrosti a hravosti, no zároveň elegantnému a jednoduchému vzhľadu, ktorý sa dá kombinovať na množstvo spôsobov. Bodky krásne vyniknú snáď všade: na čalúnenom nábytku, posteľnej bielizni, vankúšoch či závesoch. Pri využití pestrých farieb vzbudzujú veselý dojem, čím je tento vzor vynikajúcim riešením do detských izieb. Ak však zvolíte čiernu alebo zlatú variantu, dosiahnete úplne iný, noblesný efekt. Výrazné kontrastné farby zasa vo vašich priestoroch dotvoria retro nádych.

 

Harlequin (Harlekín)

 

 

 

Harlekín je vzor pozostávajúci z kosoštvorcov tvoriacich sieť. Niekedy sa medzi jednotlivými útvarmi môžu umiestniť malé prvky v podobe bodiek či iných tvarov. Vzor harlekín sa často využíva v čiernobielom prevedení, kedy pôsobí retro dojmom, no možností na farebné kombinácie je skutočne mnoho. Pestré výrazné farby budú vo vašom priestore pôsobiť dominantne a využiť ich teda môžete na jednom ústrednom prvku, ako napríklad kresle, sedačke či na čele postele. Vzor harlekín je však populárny aj na tapetách či kobercoch, a to vďaka svojej jednoduchosti a nadčasovosti. Opäť raz však platí pravidlo menej je viac, čalúnenie so vzorom harlekín radšej skombinujte s väčšou jednofarebnou plochou než ďalšími vzormi. Kombináciou s nábytkom z kovu či skla môžete vytvoriť glamour či art deco efekt, ktorý vašej miestosti dodá honosný vzhľad.

 

Greek key (grécky kľúč)

 

 

Vzor gréckeho kľúča si za inšpiráciu berie antickú architektúru a jej bohaté zdobenie. Môže mať rôzne podoby, v princípe však využíva vzájomne poprepájané vzory štvorcov tvorené líniami pripomínajúcimi labyrint. Tento starodávny vzor obstál v skúške časom a častokrát ho nájdete na leme kobercoch či vankúšoch, na závesoch alebo na posteľnej bielizni. Zdobiť však môže aj samotné čelo postele či dizajnové kreslo. Vzor gréckeho kľúča pôsobí sofistikovaným dojmom a má všestranné využitie od orientálnych a vintage až po art deco a moderné priestory.

Moderné čalúnené čelo postele Spear s čierno-bielym vzorom a mosadzným vybíjaním

 Moderné čalúnené čelo postele Spear s čierno-bielym vzorom a mosadzným vybíjaním


Kohútia stopa

 

Kohútia stopa je klasika nielen vo svete módy. Vkusne doplní aj interiérové doplnky a nábytok a využíva sa napríklad na čalúnenie kresiel a stoličiek, poťahy vankúšov či štýlové koberčeky. Vzor sa typicky využíva v čierno-bielom prevedení a pôsobí chic, glamour dojmom. Vzor sa teší popularite už dlhú dobu, preto ho možno nájsť vo vintage či retro ladených priestoroch, no na popularite nestráca ani dnes a tak sa nemusíte báť využiť kohútiu stopu aj v moderne ladených miestnostiach. Vyberte si napríklad z našej ponuky čalúnených kresiel, ktoré budú ústredným bodom vo vašej obývačke. Kombinácie s ďalším nábytkom sa nemusíte báť- kohútia stopa vhodne doladí ako drevené, tak aj kovové prvky. Veľmi elegantná je napríklad kombinácia s prvkami zo skla a kovu v zlatej farbe.

 

Dizajnové čalúnené kreslo Peppi s čierno-bielou kohúťou stopou oblého tvaru s opierkami a zlatým kovovým podstavcom

 Dizajnové čalúnené kreslo Peppi s čierno-bielou kohúťou stopou oblého tvaru s opierkami a zlatým kovovým podstavcom


Pásikový vzor


 

 

Ďalším z populárnych vzorov sú pásiky. Prúžkovaný vzor predstavuje nespočetné množstvo možností, či už sa jedná o farebné alebo tvarové prevedenie. Vzor môže byť jedno, dvoj či viacfarebný, s tenkými či hrubými pásikmi, alebo kombinujúci oboje. Prúžky môžu byť ukladané nahusto i nariedko, medzery môžu byť nepravidelné, a taktiež sa môže využiť len malé množstvo prúžkov na ozdobenie lemu či zvýraznenie určitého prvku. Možností je skutočne veľa, a preto má pásikový vzor široké využitie čo sa týka štýlov i materiálovej kombinácie. Tento vzor môžete skombinovať s takmer akýmkoľvek iným vzorom a hodí sa do všetkých typov interiérov. 

 Moderné nízke kreslo Ford v bielom čalúnení s modrými vertikálnymi pruhmi Dizajnové art-deco kreslo Cruella s čierno bielym pruhovaným vzorom 

Dizajnové art-deco kreslo Cruella s čierno bielym pruhovaným vzorom | Moderné nízke kreslo Ford v bielom čalúnení s modrými vertikálnymi pruhmi

 

 

Tartan/káro

 

 

Káro, tartan či pléd…všetky tieto názvy vzorov s drobnými odchýlkami spája tvar štvorca a prúžkov, ktoré tvoria ich dominantný motív. Tartan  je známy najmä zo škótskych odevov, bežne sa využíva však aj v interiérovom dizajne. Vzor je tvorený pruhmi rôznych šírok a farieb duplikovanými na zvislej aj vodorovnej osi, čím vzniká štvorčekový motív s jemným vidieckym či country nádychom.

Károvaný motív, ktorý presne neduplikuje vzor na horizontálnej aj vertikálnej osi, nepredstavuje tartan, ale ide o obyčajný pléd. Oboje však predstavujú výborný vzor na zútulnenie priestorov, či už sa ich rozhodnete využiť na čalúnení postele, kresla či sedačky. Káro či tartan odporúčame kombinovať s tmavým masívnym drevom, čím vytvoríte útulne pôsobiacu kombináciu, ktorá vám navnadí skutočný pocit domova. 

 

Štýlový dekoratívny vankúš s hnedým károvaným vzorom

 Dizajnový vankúš s károvaným vzorom hnedej farby 45cm


Existuje ešte veľké množstvo rôznych iných, viac či menej populárnych vzorov, vyššie spomenuté príklady však tvoria gro interiérového dizajnu vrámci čalúnenia, poťahov a textilných doplnkov. Dnes je v oblasti bývania často preferovaný minimalizmus a vzory môžu byť potláčané, to však neznamená, že voľbou čalúnenia so vzorom robíte krok vedľa! Práve naopak, vhodnou štýlovou, farebnou a materiálovou kombináciou môžete vášmu interiéru dodať unikátny ráz! Veríme, že vám tento článok pomôže pri výbere, identifikácii a lepšej orientácii vo svete látok.


Tím estila.sk

 



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti