FB
Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Ako pridať prvky štýlu Art-deco do akejkoľvek miestnosti

Ako pridať prvky štýlu Art-deco do akejkoľvek miestnosti

Ak máte radi interiérový dizajn, ktorý evokuje luxus a eleganciu inšpirovanú umením, pripravte si pero a poznámkový blok! Štýl, ktorý presne zodpovedá vášmu vkusu, a ktorého prvky po prečítaní tohto sprievodcu aj vy ľahko zakomponujete do každého priestoru, sa volá Art-deco.

Art deco bol jedným z najpopulárnejších štýlov 20. rokov 20. storočia, no čoraz častejšie je obľúbeným oživením aj v moderných interiéroch. Závisí len od vás, či sa v ňom rozhodnete zariadiť celé miestnosti, alebo pridáte len vhodné Art-deco doplnky, ktoré k vám domov prinesú šarm a lesk minulého storočia.

Ako na to? Náš sprievodca interiérovým dizajnom Art-deco vám priblíži historické korene tohto staronového štýlu ako aj jeho kľúčové elementy, ktoré ľahko prispôsobíte vlastnému bývaniu. Inými slovami, tu je všetko čo potrebujete vedieť o štýle Art-deco.

História a inšpirácia, z ktorej sa zrodilo Art deco

Art deco jedáleň v zlatej a čiernej lesklej farbe

Nábytok na fotografii: Art-deco luxusná horčicová stolička Brilon | Art deco jedálenský stôl Oliva II | Art deco luxusný príborník Barzy | Art-deco zlatá stojaca lampa Lure | Art deco luxusný zlato-čierny luster Lena

Art deco sa prvýkrát objavilo vo Francúzsku v 20. rokoch minulého storočia. Svoje meno dostalo podľa medzinárodnej výstavy moderného dekoratívneho a priemyselného umenia (francúzsky Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes), ktorá sa konala v Paríži v roku 1925. Práve obdobie od roku 1925 do štyridsiatych rokov minulého storočia možno pokladať za vrchol slávy štýlu Art-deco.

Art-deco sa výrazne líšilo od svojho predchodcu - secesie - ktorá dávala prednosť bohatým ornamentom a prírodným tvarom ako sú kvety, listy a zvieratá. Pre Art-deco sú naopak typické geometrické tvary, symetrický dizajn a hladké línie, inšpirované pokrokom modernej technológie v danom období. Ďalšie umelecké smery, pod vplyvom ktorých sa Art-deco formovalo bol kubizmus, konštruktivizmus a futurizmus. Nachádzame v ňom však aj prvky z aztéckeho a egyptského umenia, ako aj z klasickej antiky. Art-deco bolo zároveň propagované ako stelesnenie prepychu vtedajšej doby, čo bolo zvýraznené lesklými povrchmi a použitím vzácnych materiálov ako je striebro, krištáľ a slonovina.

Art-deco teda nikdy nebolo izolovaným štýlom interiérového dizajnu. Tento moderný štýl s nádychom bohatstva začal ako dizajnérske hnutie, ktoré si rýchlo získalo obľubu po celom svete a následne ovplyvnilo všetky umelecké a remeselné disciplíny, vrátane interiérového dizajnu, nábytku, módy, šperkov, textílií a architektúry. Hovoria vám niečo budovy ako je Rockefellerovo centrum alebo Chrysler Building? (Ak nie skúste si ich vygúgliť!) Práve tie sú skvelým príkladom Art-deco štýlu v architektúre. Art-deco nábytok sa zase spája s menami ako Andre Mare (1887-1932), Jacques-Emile Ruhlmann (1879-1933) a Eileen Gray (1879-1976). Mnohé prvky ich tvorby inšpirujú dizajnérov Art-deco nábytku dodnes.

Po začiatku druhej svetovej vojny opulentnosť a honosnosť Art-deco štýlu nahradili jednoduchšie a funkčnejšie štýly, ktoré lepšie odrážali realitu novej doby. Art-deco však nikdy nebolo úplne zabudnuté. Len ustúpilo do úzadia, kde čakalo na svoj veľký návrat. Ten sledujeme v posledných rokoch, v ktorých sa pôvodné dobové kúsky ako aj cenovo dostupnejšie reprodukcie tohto ikonického štýlu stávajú čoraz žiadanejšie.

Očaril tento štýl aj vás? Tu sú nápady a tipy, pomocou ktorých vytvoríte atmosféru v štýle Art-deco v akejkoľvek miestnosti.

Nebojte sa výrazných farieb

Art deco nábytok do spálne v smaragdovo zelenom odtieni

Art-deco nábytok na fotografii: Moderné kreslo Betliar v art-deco štýle | Art-deco luxusná komoda Prem | Masívny dizajnový konferenčný stolík Wild | Luxusné art-deco kreslo Brilon zelené

Klasický vzhľad Art-deco je najčastejšie doplnený prvkami zlatej, striebornej, čiernej a chrómovej farby, čo je dôležité vziať do úvahy aj pri výbere farebnej škály pre zvyšok miestnosti. K vysoko lesklým metalickým alebo čiernym detailom sa hodí široká paleta farieb. V tradičných Art-deco interiéroch sa najčastejšie používala jasná tmavo-žltá, červená, zelená, modrá a ružová forba. Jemnejšie farby, ako je napríklad kremová a béžová, rovnako dobre ladia s kovovými akcentami, lešteným drevom či lakovanými povrchmi, ktoré sú typické pre obdobie Art-deco. Zároveň sú výbornou voľbou, ak nábytok v teto farbe už máte a pri zariaďovaní pracujete s limitovaným rozpočtom.

Vzhľad inšpirovaný štýlom Art-deco môžete vytvoriť aj vhodnou kombináciou tmavých a svetlých farebných odtieňov. Tmavé steny v kombinácii so svetlými kúskami s kovovými detailami vytvoria luxusnú a útulnú atmosféru v každej obývačke. Svetlejšie steny zase v miestnosti navodia pocit svetla, ktorý môžete zdôrazniť použitím veľkého zrkadla alebo výraznej maľby.

 

Dajte prednosť materiálom s vysokým leskom

Art deco nábytok do kúpelne v krémovej bielej farbe so zlatým vzorom
Art deco nábytok a Art deco doplnky sú vyrobené z najrozličnejších materiálov. Čo však majú spoločné, je ich luxusný, lesklý alebo reflexný povrch. Lakovaný drevený nábytok (ako je napríklad náš luxusný príborník Lune na obrázku hore) v klasickej bielej a čiernej farbe bol kľúčovým prvkom tradičného Art-Deco dizajnu. Vysoký lesk bol dôležitý aj pri iných materiáloch, ktoré boli často doplnené chrómovými, mosadznými a striebornými detailami.
Interiérový dizajn Art-deco často obsahuje aj zrkadlové povrchy, ktoré v kombinácii s kovovými prvkami zvyšujú pocit jasu a priestoru v miestnosti. Geometrické zrkadlá ako je napríklad naše okrúhle zlaté zrkadlo a zrkadlá v tvare slnka (obrázok dole), sú klasické prvky, ktoré sa automaticky spájajú so štýlom Art-deco.
Art deco zrkadlá pre zariadenie v art-deco štýle
Osvetlenie v Art-deco interiéroch bolo tradične vyrobené zo skla a chrómu, čo je dodnes veľmi obľúbená kombinácia. Brániť sa však nemusíte ani iným materiálom. Ak chcete vystihnúť tú správnu atmosféru Art-deco štýlu, stačí uprednostniť geometrické alebo hranaté tvary, symetrický dizajn a povrchovú úpravu s vysokým leskom.

Zvoľte zvieracie a geometrické motívy

Luxusný art deco nábytok do jedálne v naturálnych farbách
Výber tých správnych vzorov a motívov je tou najjednoduchšou cestou, ako pridať trochu Art deco štýlu do akéhokoľvek obytného priestoru. Typické vzory, s ktorými sa často stretávame v Art-deco interiéroch sú prírodné vzory listov, vetiev a peria, lichobežníky a cikcaky, zvieracie motívy, slnečné lúče a stupňovité alebo špicaté hrany pripomínajúce mrakodrapy. Zrkadlá, sošky, obrazy a svietidlá, ako je napríklad náš zlatý luster v tvare hviezdice (obrázok hore), sú skvelým spôsobom, ako dodať miestnosti svieži nádych Art-deco štýlu.
Čalúnenie, Art-deco nábytok, závesy a ozdobné vankúše sú ďalšími príkladmi ako možno oživiť interiér Art-deco vzormi. Ak uprednostňujete jednoduchší vzhľad, vzorované alebo geometrické textílie pokojne nahraďte tými jednofarebnými. Vyvarujte sa však použitiu textílií s drobnými károvanými a kvetinovými vzory, ktoré sú v absolútnom protiklade s estetikou štýlu Art-deco.
Vzory môžete pridať aj na steny v podobe zaujímavej tapety s geometrickým motívom. Zvážiť môžete aj oživenie stropu alebo podlahy. Abstraktný dizajn z čiernobielych dlaždíc alebo leštené parkety sú skvelými spôsobmi, ako vytvoriť klasický vzhľad Art-deco. Rozpočtovo priateľnejšou alternatívou je použitie veľkého koberca s cikcakovým vzorom, ktorý dodá luxusný vzhľad každej podlahe.

Pridajte aspoň jeden kus Art-deco nábytku

Luxusný art deco nábytok do spálne
Art-deco nábytok má tradične robustnejší, geometrický a veľmi symetrický tvar, doplnený lesklými povrchovými úpravami a kovovými ozdobnými detailami.
Komoda Duran z brestového dreva so železnými nohami a rukoväťami zlatej farby, ako aj nočný stolík (obrázok hore) z rovnakej kolekcie sú ukážkovými príkladmi Art-deco nábytku. Drevené lakované povrchy sú v tomto štýle obľúbené nielen preto, že pôsobia luxusne, ale aj preto, že lepšie odrážajú svetlo, vďaka čomu aj veľké tmavé kusy nábytku pôsobia ľahšie a svetlejšie.
img
Ďalšou technikou typickou pre Art deco nábytok je kombinovanie rôznych materiálov respektíve vkladanie jedného materiálu do druhého, čím možno aj jednoduché kusy nábytku oživiť odvážnymi Art-deco motívmi. Túto techniku nájdeme napríklad na konferenčných stolíkoch vykladaných mramorom a mosadzou #1, ale aj na komodách, ktoré boli často zdobené motívmi slnka či hviezdice #2.
Veľmi Art-deco pôsobí aj čalúnené čelo postele #3 sýtej farby s bohatým odtieňom zamatu. Čelá postele v štýle Art-deco sú zároveň ďalšou rozpočtovo priateľskou možnosťou, ako pridať do spálne Art-deco nábytok bez toho, aby bolo treba vymieňať celú posteľ.
Art deco doplnky pre štýlové bývanie
Môže sa zdať, že kúpa nového Art-deco nábytku je pomerne veľkou investíciou. Ak chcete dizajn miestnosti len osviežiť prvkami nového štýlu, netreba hneď vyhadzovať všetok starý nábytok. Nahraďte namiesto toho len jeden centrálny kus, alebo vyberte miesto, ktoré spestrite novým žiarivým kúskom v štýle Art-deco.

Tak, čo, chcete sa u vás doma cítiť ako v scéne z filmu Veľký Gatsby? Vďaka nášmu sprievodcovi už presne viete, ako na to.

Pre ďalšiu inšpiráciu nezabudnite nahliadnuť aj na náš ostatný Art-deco nábytok a Art-deco doplnky, ktoré určite potešia každú dizajnerskú dušu.


tím estila



Naša stránka využíva pre správne poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory Cookies.

Ďalším pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich využívaním. Ďalšie podrobnosti